FAKTA: Sådan lyder den døde Geneve-aftale

Ruslands præsident Putin har fredag erklæret den aftale, der skulle sikre genetablering af ro og orden i det østlige Ukraine, for død.

Det er ellers ikke mere end 15 dage siden, torsdag 17. april, at USA, Ukraine, EU og Rusland blev enige om aftalen efter et møde i Geneve.

Dengang fremlagde EU aftalen således:

* Alle parter skal holde sig fra vold, intimidering og provokerende handlinger.

* Deltagerne (USA, EU, Ukraine og Rusland) fordømmer på det kraftigste - og tager afstand fra - alle ekstremistiske handlinger, racisme og religiøs intolerance, deriblandt antisemitisme.

* Alle ulovlige bevæbnede grupper skal afvæbnes, alle belejrede bygninger skal overgives til deres ejere, alle ulovligt besatte gader, pladser og andre offentlige steder i ukrainske byer skal rømmes.

* Amnesti gives til demonstranter og til dem, som har forladt bygninger og andre offentlige områder og overgivet deres våben. Undtaget fra dette er personer, som har begået forbrydelser, der kan medføre dødsstraf.

* OSCE-observatører bør spille en ledende rolle i at bistå de ukrainske myndigheder og lokalsamfund med at nedtrappe konflikten.

* USA, EU og Rusland har forpligtet sig til at støtte denne mission, blandt andet med observatører.

* Den annoncerede forfatningsproces skal være inkluderende, gennemsigtig og ansvarlig.

* Den omfatter, at man straks etablerer en bred national dialog, der rækker ud til alle ukrainske regioner og politiske valgkredse, og den skal tage højde for offentlige høringer og forslag om ændringer.

* Deltagerne understreger vigtigheden af økonomisk og finansiel stabilitet i Ukraine, og de vil være klar til at diskutere yderligere støtte, når ovennævnte skridt er implementeret.

Kilde: EU's udenrigspolitiske kontor

/ritzau/

 

Dagens Gossip