Fakta: Sådan ser madspildet ud i Danmark

Skraldespanden bugner af mad fra påskefrokosterne, når ugen er omme. For de kristne helligdage får danskerne til at hamstre alt for meget til påskebordet, viser nye tal.

* Madspild er madaffald, der kunne have været spist af mennesker, men bliver kasseret af husstanden.

* På en normal uge ryger der for 225 millioner kroner mad i skraldespanden i danske hjem. I påskeugen stiger beløbet til 279 millioner kroner - forudsat, at vi i påskeugen smider samme procentdel af indkøbt mad ud som i en normal uge.

* Jul og påske er de to tidspunkter året, hvor vi køber mest mad og smider mest mad ud.

* Danskere køber 24 procent mere mad i påsken end normalt. Det svarer til, at for hver gang vi køber 10 æg eller 10 øl til hverdag, køber vi 12 æg eller 12 øl til påske.

* Beregningen viser, at for hver 1000 kroner en dansker bruger på mad i påsken, ryger der for 140 kroner mad i skraldespanden.

* Danske husholdninger står for langt det største madspild i Danmark. Knap 44 procent af madspildet stammer her fra svarende til 237.000 ton madspild fra danske forbrugere. Detailhandlen står for 45.000 ton, hvilket svarer til cirka otte procent.

* Tallene fra Landbrug & Fødevarer er baseret på tal fra analysevirksomheden GfK Consumerscan og er sammenlignet med tal fra den statslige, britiske nonprofit-organisation Waste and Ressources Action Programme (WRAP).

Kilde: Landbrug & Fødevarer, Stop Spild Af Mad

/ritzau/

 

Dagens Gossip