FAKTA: Sådan skal Danmark bidrage i kampen mod IS

Regeringen oplyser tirsdag i beslutningsforslag B 123, at der vil blive sendt syv kampfly til Irak og i alt 280 personer til regionen, hvor Islamisk Stat er på fremmarch.

Her er et overblik over, hvad det danske bidrag består af, og hvordan Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer truslen for de udsendte danskere:

DET MILITÆRE BIDRAG:

* Det militære bidrag vil bestå af fire operative F16-kamfly samt op til tre F16-fly i logistisk reserve. Flyene kan sættes ind over irakisk territorium. Det betyder, at de kan indhente information, men også deltage i "offensive luftoperationer".

* Foreløbig skal bidraget være udsendt i op til 12 måneder. En forlængelse kan komme på tale.

* Omkring 140 personer vil blive sendt af sted sammen med kampflyene.

* Der vil også være behov for midlertidigt at udsende personer, som skal pakke ud, stille op, gøre klar og etablere kommunikationsforbindelser og værksteder.

* Bidraget vil også indeholde såkaldt kapacitetsopbygning. Det vil sige rådgivning, træning og uddannelse af irakiske og kurdiske sikkerhedsstyrker i regionen, herunder i Irak.

Cirka 120 personer vil blive sendt af sted for at varetage kapacitetsopbygningen og logistikbidraget.

* Omkring 20 personer vil indgå i koalitionens hovedkvarter i og uden for regionen, herunder muligvis i Irak. De skal bidrage til planlægning og gennemførelse af de militære operationer i Irak.

* De danske militære bidrag forventes at være under operativ kontrol af amerikanske myndigheder, men den danske forsvarschef bevarer fuld kommando.

TRUSSELSVURDERINGEN:

* Truslen fra IS mod styrkerne i områder og byer, som er kontrolleret af IS, er meget højt, skriver Forsvarets Efterretningstjeneste.

* Truslen fra beskydning af helikoptere og fly, der befinder sig i nærheden af kamphandlinger i hele Irak, er høj under 5000 meter.

* Truslen fra beskydning af alle luftfartøjer, der flyver i irakisk luftrum, er generelt middel under 5000 meter.

* Flyver man over 5000 meter, er truslen lav.

Kilde: Regeringens beslutningsforslag nummer B 123, trusselsvurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

/ritzau/

 

Dagens Gossip