FAKTA: Sådan skal Danmark bidrage i kampen mod IS

Folketinget har torsdag vedtaget at sende kampfly og personel af sted i kampen mod Islamisk Stat. Beslutningsforslaget B 123 viser, at i alt 280 personer og syv F-16-fly skal drage mod regionen i og omkring Irak.

Her er et overblik over, hvad det danske bidrag består af, og hvordan Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer truslen for de udsendte danskere:

DET MILITÆRE BIDRAG:

* Det militære bidrag vil bestå af fire operative F-16-kamfly samt tre F-16-fly i logistisk reserve. Flyene kan sættes ind over irakisk territorium. Det betyder, at de kan indhente information, men også deltage i "offensive luftoperationer".

* Foreløbig skal bidraget være udsendt i op til 12 måneder. En forlængelse kan komme på tale.

* Omkring 140 personer vil blive sendt af sted sammen med kampflyene.

* Der vil også være behov for midlertidigt at udsende personer, som skal pakke ud, stille op, gøre klar og etablere kommunikationsforbindelser og værksteder.

* Bidraget vil også indeholde en såkaldt kapacitetsopbygning. Det vil sige rådgivning, træning og uddannelse af irakiske og kurdiske sikkerhedsstyrker i regionen, herunder i Irak.

Cirka 120 personer vil blive sendt af sted for at varetage både kapacitetsopbygningen og logistikbidraget.

* Derudover vil omkring 20 personer indgå i koalitionens hovedkvarter i og uden for regionen, herunder muligvis i Irak. De skal bidrage til planlægning og gennemførelse af de militære operationer i Irak.

* De danske militære bidrag forventes at være under operativ kontrol af amerikanske myndigheder, men den danske forsvarschef bevarer fuld kommando.

* Danmark har derudover bidraget med et C130 Hercules militært transportfly, som skal fragte våben til det nordlige Irak. Flyet er bemandet med cirka 50 mand. Hercules-flyet fløj af sted 28. august.

* Danmark har givet humanitær bistand på 3,8 millioner amerikanske dollar. Det svarer til cirka 20 millioner kroner.

TRUSSELSVURDERINGEN:

* Truslen fra IS mod styrkerne i områder og byer, som er kontrolleret af IS, er meget højt, skriver Forsvarets Efterretningstjeneste.

* Truslen fra beskydning af helikoptere og fly, der befinder sig i nærheden af kamphandlinger i hele Irak, er høj under 5000 meter.

* Truslen fra beskydning af alle luftfartøjer, der flyver i irakisk luftrum, er generelt middel under 5000 meter.

* Flyver man over 5000 meter, er truslen lav.

Kilde: Regeringens beslutningsforslag nummer B 123, trusselsvurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip