FAKTA: Sådan skal din bolig vurderes fremover

Som erstatning for Skat's skandaleramte ejendomsvurderingssystem har et ekspertudvalg nu udarbejdet en prototype til en ny beregningsmodel. Det anbefaler følgende:

* Fremtidens vurderinger bør udelukkende baseres på et objektivt datagrundlag om handelspriser for sammenlignelige ejendomme og objektive data om den konkrete ejendom.

* Når modellen er fuldt udviklet, skal den ikke, som det er tilfældet i den eksisterende ordning, benytte sig af subjektive skøn for at nå frem til det endelige vurderingsresultat.

* Vurderingen bør benytte flere og bedre data end den eksisterende model.

* Ved hjælp af gps- og geodata kan prisniveauet i nærområdet opgøres, ligesom det kan afgøres, hvorvidt en ejendom har havudsigt, ligger i nærheden af skov, har en jernbane i baghaven eller er placeret i nærheden af motor- eller landeveje.

* Udvalget har undersøgt næsten 100 forskellige typer af data og har udvalgt de data, der har størst betydning for ejendomsværdien.

* I udvalgets prototype bliver den enkelte ejendom vurderet i forhold til data og værdier, der er relevante for den konkrete ejendom.

* Udvalget understreger, at de enkelte værdier ikke kan ses løsrevet. De er del af en statistisk estimeringsmodel, hvor variablene rykker sig i forhold til hinanden.

* Modellen vil løbende blive beriget med nye data og genberegnet, så den hele tiden forbedres.

Kilde: Rapport om forbedring af ejendomsvurderingen

/ritzau/

 

Dagens Gossip