FAKTA: Sådan skal flere komme ud af et stofmisbrug

Der er for få, som har held med at droppe stofferne, efter en misbrugsbehandling. Derfor offentliggør social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) nye nationale retningslinjer i et forsøg på at gøre behandlingen mere effektfuld.

Socialstyrelsen har samlet anbefalingerne i otte anbefalinger.

* 1. Borgere, der ønsker behandling for et stofmisbrug, skal screenes og udredes for sociale, psykiske og fysiske problemstillinger.

* 2. En behandlingsplan skal omfatte en beskrivelse af borgerens ressourcer og funktionsnedsættelser, ud over den lovpligtige beskrivelse af indsatser og ydelser.

* 3. Det anbefales, at indsatser og ydelser i den sociale stofmisbrugsbehandling baserer sig på den aktuelt bedste viden.

* 4. Det anbefales, at borgere inddrages i en proces præget af tryghed og tydelighed, så det er klart for borgeren, hvornår og hvordan beslutninger træffes.

* 5. Der skal er i den sociale stofmisbrugsbehandling arbejdes med at reducere barrierer, der kan forhindre, at behandlingen lykkes. Det kan eksempelvis være hjemløshed eller psykisk lidelse.

* 6. Stofmisbrugsbehandling skal være let tilgængelig og opleves rummelig af borgere, der søger behandling.

* 7. Det anbefales, at den løbende og systematiske dokumentation af aktiviteter og resultater sker med fagligt anerkendte metoder og fokuserer på den forandring, der sker for borgeren.

* 8. Gruppen af behandlere i et behandlingstilbud skal være tværfagligt sammensat med sociale, psykologiske og sundhedsfaglige uddannelser og kompetencer suppleret med relevant efteruddannelse og med adgang til løbende supervision.

Kilde: Socialstyrelsen

/ritzau/

 

Dagens Gossip