FAKTA: Sådan smitter den dødelige virus ebola

Tyske myndigheder har mistanke om, at en 30-årig kvinde i Berlin kan være smittet med den frygtede virus ebola, og brandvæsnet har lukket et jobcenter, hvor hun befandt sig, da hun fik et ildebefindende.

Siden nytår har den livsfarlige ebolavirus spredt sig i Vestafrika. Indtil videre er 1229 personer døde som følge af smitten.

Her følger en række fakta om ebola-virus:

* Ebola har fået sit navn efter Ebolafloden i Congo, hvor sygdommen blev opdaget første gang i 1976.

* Mennesker smittes af inficerede flagermus ved direkte kontakt. Smitte mellem mennesker foregår ved kontakt med blod eller sekreter.

* Symptomer ses indledningsvis ved høj feber, hovedpine, muskelømhed, mavepine, træthed, diarré, ondt i halsen, udslæt og opkast.

* I løbet af en uge udvikles brystsmerter, chok, blindhed og massiv blødning fra mave-tarmkanalen og andre kropsåbninger.

* Der er en dødelighed på 50 til 90 procent ved ebola-virus.

* Behandlingen foregår symptomatisk ved væsketerapi, ilt og erstatning af blodtab.

* Forebyggelse af smittefare kan ske ved at undgå huler og miner i det centrale Afrika, hvor der er risiko for at støde på flagermus.

* Der anbefales god hygiejne i forbindelse med behandling af patienter med ebola-virus for eksempel ved brug af mundmaske, handsker, kittel, beskyttelsesbriller og engangsudstyr.

(Kilde: Center for Biosikring- og Beredskab)

/ritzau/