FAKTA: Sådan udnævnes EU-Kommissionen

Skrevet af admin

15/07/2014

Dagens topnyheder

Proceduren med at få en ny EU-kommission på plads foregår i to tempi. Først skal kommissionsformanden vælges, siden hele kommissionen:

* Luxembourgeren Jean-Claude Juncker er tirsdag bekræftet som ny kommissionsformand ved en hemmelig afstemning i EU-Parlamentet, hvor han fik 422 ud af 751 mulige stemmer.

* Den borgerlige Juncker blev nomineret som kandidat af EU-lederne ved et topmøde 27. juni, hvor Storbritannien og Ungarn som de eneste stemte imod. Det er første gang, at kandidaten ikke er fundet i mindelighed. Briterne var især imod proceduren omkring udnævnelsen.

* Udnævnelsen skal nemlig ifølge Lissabontraktaten ske under hensyntagen til resultatet af EU-parlamentsvalget. Da den borgerlige EPP-gruppe fik flest stemmer ved valget i maj, havde et flertal i parlamentet indstillet Juncker som kandidat.

* Nu da parlamentet har godkendt Juncker, går han i gang med at sætte sit hold af kommissærer.

* Med formanden består EU-Kommissionen af i alt 28 kommissærer - én pr. medlemsland, som hver indstiller en kandidat.

* Efter fælles aftale med den valgte kommissionsformand vedtager medlemslandene en liste over de personer, som foreslås udnævnt til kommissærer. Undervejs i processen kan kandidater afvises.

* Jobbet som EU's udenrigschef har en særlig status, og kandidaten til det job skal som den eneste særgodkendes af et topmøde, inden vedkommende bliver del af det samlede hold kommissærkandidater.

* Den samlede kommission skal godkendes ved en afstemning i EU-Parlamentet til oktober. Det sker efter høringer af de enkelte kandidater i parlamentets fagudvalg i september.

* Når parlamentet har stemt ja til hele kommissionen, udnævnes den formelt af stats- og regeringscheferne i Det Europæiske Råd ved kvalificeret flertal.

* Den nuværende kommissionsformand José Manuel Barrosos - og med ham hele kommissionens - mandat udløber 31. oktober. Hvis ikke hele den nye kommissionen inden da er godkendt af Europaparlamentet, kan udnævnelsen trække i langdrag.

(Kilder: EU-Kommissionen, EU-Parlamentet, Folketingets EU-Oplysning)

/ritzau/