FAKTA: Sådan vælges formanden for EU-Kommissionen

Luxembourgeren Jean-Claude Juncker ventes på tirsdag at blive bekræftet som ny kommissionsformand. Herefter går han formentlig med det samme i gang med at sætte sit hold.

Her kan du få overblik over, hvordan kommissionsformanden vælges.

* Frist: Kommissionsformand José Manuel Barrosos - og med ham hele kommissionens - mandat udløber 31. oktober. Det plejer at være nødvendigt at forlænge kommissionens mandat, fordi det trækker ud med at få en ny på plads.

Procedure: Hidtil har EU's stats- og regeringschefer i fællesskab indstillet en person til godkendelse i parlamentet. Denne gang har EU-Parlamentet på forhånd peget på luxembourgeren Jean-Claude Juncker fra parlamentets største gruppe som deres foretrukne kandidat.

Afstemning: Det har aldrig været nødvendigt for medlemslandene at stemme om besættelsen af et EU topjob. Men formelt sker godkendelsen med kvalificeret flertal, hvor store landes stemmer vejer tungere end de smås.

Kontrovers: Flere lande har længe været imod parlamentets forsøg på at diktere, hvem der får jobbet. De fleste har nu valgt at acceptere processen, og den britiske premierminister står stadig mere isoleret med sin modstand mod både proces og person.

/ritzau/

 

Dagens Gossip