FAKTA: Sådan vil EU håndtere migranterne

EU-landenes stats- og regeringschefer er på deres hasteindkaldte topmøde som reaktion på weekendens migrantkatastrofe på Middelhavet enedes om en fælles udtalelse om, hvordan de vil prøve at forhindre nye dødsfald på havet og forsøge at håndtere de primære årsager til, at migranter søger mod Europa.

Her er et resumé af hovedpunkter i ledernes udtalelse. EU-Kommissionen og det lettiske EU-formandskab skal i næste uge komme med en køreplan for det videre arbejde:

Styrket tilstedeværelse på havet:

* EU-operationerne Triton ud for Italien og Poseidon ved Grækenland får mindst tredoblet deres budget for 2015 og 2016. Deres primære opgave er stadig at bevogte EU's grænser, men flere folk og mere udstyr skal gøre det muligt at øge eftersøgnings- og redningsoperationer.

Bekæmpe menneskesmuglere:

* Styrket samarbejde for at ødelægge menneskesmuglernes netværk, konfiskere deres værdier, bringe dem for retten og fjerne deres annoncemateriale på internettet.

* En systematisk indsats for at finde og destruere både, inden de bliver brugt af menneskesmuglerne. EU's udenrigschef skal straks forberede en mulig EU-mission til formålet.

Forebygge illegale migranter:

* Mere hjælp til blandt andre Tunesien, Egypten, Sudan, Mali og Niger med at overvåge og kontrollere deres grænser.

* Øget politisk samarbejde med Den Afrikanske Union - blandt andet på et snarligt fælles topmøde - for at håndtere årsagerne til illegal migration og bekæmpe smugling og handel med mennesker.

* Øget samarbejde med Tyrkiet i lyset af situationen i Syrien og Irak.

Styrket intern solidaritet og ansvar:

* Hurtig og fuld gennemførelse af EU's fælles asylsystem i alle deltagende medlemslande.

* Øget nødhjælp til alle medlemslande i frontlinjen, herunder overvejelser om muligheder for et frivilligt system for omfordeling af flygtninge i situationer med ekstra stort pres.

* Hjælp til medlemslande i frontlinjen med at behandle asylansøgninger, herunder registrering og fingeraftryk.

* Etablering af et første, frivilligt pilotprojekt for genbosætning inden for EU af asylberettigede personer.

Kilde: Udtalelse fra ekstraordinært EU-topmøde 23. april 2015.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip