FAKTA: Sådan vil regeringen bekæmpe bander og rockere

Strengere straffe er hovedlinjen i regeringens rocker- og bandepakke, som justitsminister Morten Bødskov (S) fremlægger ved et pressemøde tirsdag formiddag.

Regeringen har på finansloven afsat 200 millioner kroner over de næste fire år til bandepakken.

Strafskærpelser:

* Det skal være lettere at bruge den såkaldte bandebestemmelse, paragraf 81, der kan udløse dobbelt straf for forbrydelser såsom grov vold.

* Det skal fremover være nok, at lovovertrædelsen udspringer fra en "konflikt", hvor der én gang tidligere er benyttet skydevåben.

* I dag skal lovovertrædelsen have baggrund i et "gensidigt opgør", hvor der flere gange er benyttet skydevåben, før paragraffen kan tages i brug.

* Straffen for at være i besiddelse af skydevåben på offentligt tilgængelige steder hæves til mindst et år og tre måneders fængsel. (I dag er minimumstraffen et års fængsel.)

* Straffen bliver hævet med yderligere tre måneder, hvis man er i besiddelse af skydevåben med tilhørende ammunition

* Det skal koste 40 dages ubetinget fængsel, hvis man for tredje gang bliver taget med en ulovlig kniv. (I dag er straffen 14 dages fængsel.)

* Straffen for at overtræde et zoneforbud hæves også til 40 dages ubetinget fængsel i tredjegangstilfælde.

Udgang og prøveløsladelse:

* Dømte rockere og bandemedlemmer kan få afslag på udgang og prøveløsladelser fra fængslet, hvis der er bandeopgør i gang.

* Derudover skal det være muligt at forbyde rockere, der er dømt for grov kriminalitet, at være i kontakt med deres rockergruppe under deres prøveløsladelse.

Bedre værktøjer til de involverede myndigheder:

* Regeringen vil udvide zoneforbuddet, der giver mulighed for at forbyde bandemedlemmer at opholde sig i bestemte områder, fra 500 til 1000 meter.

* Dusøren til meddelere, der kommer med oplysninger om miljøet til politiet, hæves til højst 50.000 kroner. (I dag kan man højst få 10.000 kroner.)

* Der skal sendes en ny vejledning til landets kommuner, der skal gøre dem klogere på planloven, der kan forhindre opførelse af rockerborge.

Styrkelse af exit-indsatsen:

* Der oprettes en pulje til finansiering af særlige exit-tiltag, som blandt andet skal give tidligere rockere mulighed for at få fjernet tatoveringer og få psykologiske test.

Kilde: Pressemeddelelse "Fast greb om banderne"

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip