FAKTA: Se de danske terrorsager her

De senere år har budt på adskillige terrorrelaterede sager herhjemme. Selv om PET har mistanke om terror, er der ikke i alle sager rejst sigtelse eller tiltale.

* Mansour-sagen

April 2007: Islamisten Said Mansour fra Brønshøj bliver af byretten idømt tre år og seks måneders fængsel for at opfordre til terror. Anklagen bunder i film og cd-rommer med et indhold, der går ud på at ophidse andre til at deltage i voldelig jihad.

Februar 2014: Politiet har tirsdag igen anholdt den 54-årige Mansour, som nu hedder Sam Mansour, som blandt andet sigtes for tilskyndelse til terror.

* Terrortræningslejr i Somalia

Marts 2013: To dansksomaliske brødre er hver idømt tre år og seks måneders fængsel for at have arrangeret den ældste brors ophold i en træningslejr tilhørende terrornetværket al-Shabaab i Somalia. Begge brødre har anket dommen til Vestre Landsret, som ventes at tage hul på sagen til juni.

* Forsøg på terrorangreb mod Jyllands-Posten

Januar 2013: Den 31-årige svensk-libaneser Munir Awad får 12 års fængsel for terrorplaner mod JP/Politikens Hus. Den 46-årige Mounir Dhari, 39-årige Sahbi Zalouti og 32-årige Omar Aboelazm er idømt 12 års fængsel i byretten.

De fire mænd anholdes i december 2010, heraf er de tre indrejst fra Sverige til Danmark bevæbnet med maskinpistol og pistol. PET mener, de havde til hensigt at dræbe så mange som muligt i bladhuset på Rådhuspladsen.

* Støtte til kurdisk guerilla

Januar 2012: Københavns Byret dømmer ROJ TV og Mesopotamia Broadcast for at fremme en terrororganisation ved at være talerør for den kurdiske guerillabevægelse PKK. De to selskaber idømmes bøder på hver 2,6 millioner kroner.

Dommen ankes til Østre Landsret, som skærper straffen til de to selskaber til bøder på hver fem millioner kroner. Samtidig afgør retten, at tv-stationens sendetilladelse skal inddrages.

Det sidste spørgsmål afgøres i Højesteret i en omfattende sag, hvor dommen ventes afsagt til efteråret 2014.

* Terrorangreb mod tegneren Kurt Westergaard

Nytårsdag 2010: En 29-årig mand trænger ind i Muhammedtegneren Kurt Westergaards hus i Viby ved Aarhus - bevæbnet med en økse og en kniv. 3. februar 2011 dømmer et enigt nævningeting i Retten i Aarhus manden for både forsøg på terror og drabsforsøg.

Byretten fastsætter straffen til ni års fængsel til Muhudiin Mohamed Geele, som også udvises af Danmark for bestandigt. Landsretten hæver straffen til 10 års fængsel i 2011 som stadfæstes af Højesteret i 2012.

* Bombe på Hotel Jørgensen

September 2010: En 24-årig tjetjener Lors Doukajev sprænger ved et uheld sin egen hjemmelavede bombe på Hotel Jørgensen i København. Manden bliver såret og senere anholdt i Ørstedsparken. Bomben menes tiltænkt Morgenavisen Jyllands-Posten. Han får 12 års fængsel i 2011.

* Terrorplaner mod Jyllands-Posten

Januar 2013: Amerikansk-pakistaneren David Headley erklærer sig i marts 2010 i Chicago skyldig i anklagerne om medvirken til terrorangrebet på den indiske millionby Mumbai samt planerne om terroranslag mod Jyllands-Posten i København. I januar bliver han idømt 35 års fængsel.

Hans bekendte, den canadiske statsborger Tahawwur Rana, blev kendt skyldig i 2011, og får i januar 2013 14 års fængsel.

* Penge til PFLP

Københavns Byret idømmer i 2011 den 72-årige formand for Horserød-Stutthof Foreningen Anton Nielsen seks måneders fængsel for at have sendt 17.700 kroner til PFLP. Fire måneder bliver gjort betinget.

* Penge til FARC

2010: Københavns Byret idømmer talsmand for foreningen Oprør Patrick MacManus seks måneders betinget fængsel for at have overført penge til FARC, en guerillagruppe i Colombia.

* Vollsmose-sagen

September 2006: I Odense anholder politiet syv personer i Vollsmose. De bliver sigtet for at have anskaffet "diverse effekter til fremstilling af en eller flere bomber". Tre bliver kendt skyldige ved et nævningeting i 2007.

Mohammad Zaher og Ahmad Khaldhahi får af Højesteret 12 års fængsel, mens konvertitten Abdallah Andersen bliver idømt fem års fængsel.

* Glostrup-sagen

Februar 2007: Fire unge mænd er tiltalt for at have samarbejdet med en dansktyrker og en svenskbosnier, der bliver idømt strenge straffe for terrorplaner i Bosnien. Den 18-årige Abdul Basit Abu-Lifa bliver i februar 2007 idømt syv års fængsel - en straf som Højesteret stadfæster. De øvrige kan ikke dømmes.

* Salg af t-shirts

2009: Højesteret dømmer seks personer fra tøjfirmaet Fighters+Lovers for salg af t-shirts til fordel for PFLP og Farc. Alle får betinget fængsel fra to til seks måneder.

* Økonomisk støtte til Hamas

Marts 2007: Foreningen al-Aqsa i Danmark bliver frifundet af Københavns Byret for at yde økonomisk støtte til den palæstinensiske bevægelse Hamas, som står på EU's terrorliste. Senere bliver det også til en frifindelse i landsretten.

* Glasvej-sagen

September 2007: I Storkøbenhavn anholder politiet otte mænd, der bliver sigtet for at planlægge terror. Chefen for PET, Jakob Scharf, kalder de mistænkte for unge militante islamister med internationale forbindelser til ledende medlemmer af al-Qaeda.

To bliver idømt henholdsvis 12 og 7 års fængsel. De dømte havde fremstillet sprængstoffet TATP, og én havde været i træningslejr i grænseområdet mellem Afghanistan og Pakistan.

/ritzau/

 

Dagens Gossip