FAKTA: Se EU's indvendinger mod Gazprom

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har onsdag sendt en formel klagemeddelelse til Ruslands gasgigant, Gazprom.

Kommissionen beskriver sine bekymringer inden for tre områder:

1. GRÆNSER FOR GAS. Gazprom forhindrer muligvis lande i at købe gas til mere konkurrencedygtige priser i andre lande.

Gazprom har i sine leveringsaftaler med Bulgarien, Tjekkiet, Estland, Ungarn, Letland, Litauen, Polen og Slovakiet indføjet en række restriktioner.

Det handler blandt andet om forbud mod at sælge gassen videre til andre lande, krav om at gassen anvendes i købslandet eller af bestemte kunder samt krav om Gazproms godkendelse af eventuelt videresalg.

2. UNFAIR PRISER. Gazprom synes at anvende unfair prissætning, som har betydning både for forbrugernes omkostninger og for priser på industrivarer.

Gazprom knytter som hovedregel prisen på sin naturgas til prisen på en række olieprodukter.

Olieindeksering af prisen ses ikke i sig selv som ulovlig, ligesom kommissionen ikke anfægter, at gasprisen kan variere fra land til land. Men ifølge kommissionens analyse har Gazproms særlige prissætning været unfair over for kunderne i Bulgarien, Estland, Letland, Litauen og Polen.

3. GASLEDNINGER. Gazprom synes at øge sin markedsdominans i Bulgarien og Polen ved at stille visse betingelser for leveringen af gas.

I Bulgarien er påstanden, at Gazprom har krævet, at den bulgarske køber skulle deltage i det omfattende, dyre og økonomisk usikre anlægsprojekt South Stream for at få lov til at købe russisk gas.

I Polen er påstanden, at Gazprom har stillet som betingelse for salg, at virksomheden fik indflydelse på investeringsbeslutninger for transitrørledningen Yamal, der kunne bruges til at transportere gas til Polen fra andre leverandører.

Kilde: EU-Kommissionen

/ritzau/

 

Dagens Gossip