FAKTA: Se hvad EU's bankunion går ud på

EU-landene har tirsdag givet endelig godkendelse til, at eurolandene fra november næste år etablerer et nyt, fælles banktilsyn.

* Banktilsynet er led i en mere omfattende bankunion, der skal gøre statskasserne mindre sårbare over for fremtidige bankkriser og bankerne bedre polstret.

* Bankunionen skal som udgangspunkt gælde for de 17 eurolande, mens lande uden euro kan vælge at være med.

* Der er ingen fast dato for, hvornår ikke-eurolande skal melde fra eller til. Storbritannien har allerede sagt nej, mens Danmark vil kende bankunionens endelige udformning, før regeringen tager stilling.

* Der bliver lavet en række særordninger for ikke-eurolande, der ikke er med i eurolandenes centralbank, ECB. Der er også særlige regler for banker, der har aktiviteter både i og uden for eurozonen.

BANKUNIONENS ELEMENTER:

* Bankunionen baserer sig på kapitalkravsdirektivet, der skal sikre, at bankerne selv har rigelig økonomisk polstring til at håndtere kriser. Er vedtaget.

* Det fælles banktilsyn skal fra november 2014 holde øje med, at eurozonens cirka 130 største banker er sunde og holder sig inden for rammerne. Er vedtaget. Den Europæiske Centralbank begynder nu at finde lokaler og hyre folk.

* Den fælles afviklingsmekanisme for syge banker skal ifølge EU-Kommissionens forslag bestå af en særlig styrelse med vidtgående beføjelser til at afvikle samtlige omkring 6000 banker i bankunionen. Regler og finansiering er stadig til forhandling.

* Der er etableret et princip om, at bankkunder gennem harmoniserede nationale regler kan stole på, at deres bankindeståender op til 750.000 kroner er sikret.

* Det er stadig uklart, om der en dag skal suppleres med en fælleseuropæisk indskydergaranti, hvor banker i ét land skal være med til at garantere for indskud i andre lande.

/ritzau/

 

Dagens Gossip