FAKTA: Se hvad Merkel og socialdemokrater har aftalt

Skrevet af admin

|

27/11/2013

Dagens topnyheder

* Arbejdsmarked:

En generel mindsteløn på 8,5 euro (63,40 kroner) i timen bliver som krævet af SPD indført fra 2015.

Arbejdsmarkedets parter kan i en overgangsfase frem til 2017 indgå lokale lønaftaler, der ligger under mindstelønnen.

Praktikanter og lærlinge er undtaget fra mindstelønnen, som løbende vil blive justeret af en kommission med folk fra fagbevægelsen og erhvervslivet.

Virksomheder må for fremtiden kun ansætte løsarbejdere i 18 måneder. Efter ni måneders ansættelse skal løsarbejdere få samme løn som de fastansatte.

* Pensioner:

SPD har også fået opfyldt sit krav om, at alle, der har indbetalt til pensionskasserne i 45 år, kan gå på pension, når de fylder 63 år.

De borgerlige får til gengæld indført en særlig mødrepension, så ni millioner kvinder, hvis børn er født før 1992, får 28 euro ekstra i pension om måneden.

Samtidig kan lavtlønnede tyskere få en såkaldt solidarisk præstationspension på op imod 850 euro pr. måned fra 2017.

* Dobbelt statsborgerskab:

Personer, der er født i Tyskland af udenlandske forældre, skal som ønsket af SPD ikke længere inden 23-års-alderen vælge, hvilket pas de vil have.

Men udenlandske indvandrere, der vil have tysk statsborgerskab, skal fortsat opgive deres gamle pas.

* Vejskat:

CDU's bayerske søsterparti, CSU, gik til valg på at indføre en vejskat for udenlandske bilister - noget, Angela Merkel kategorisk afviste i valgkampen.

Afgiften er nu at finde i regeringsgrundlaget, hvor der står, at bilister, hvis biler ikke er indregistreret i Tyskland, skal bidrage til finansieringen af de tyske motorveje.

Men vejskatten bliver kun indført i 2014, hvis den ikke er i strid med EU-retten og ej heller koster tyske bilister ekstra penge. Dermed har CDU og SPD sikret sig en kattelem for at undgå vejskatten.

Imens bliver vejskatten for lastbiler udvidet til også at gælde på alle motortrafikveje.

* Familiepolitik:

SPD har ønsket homoægteskaber ligestillet med andre ægteskaber, så bøsser og lesbiske også kan adoptere børn. Det har de kristelige demokrater vægret sig ved.

I regeringsgrundlaget hedder det nu, at man vil fjerne diskriminerende regler og love, og at homoseksuelle par er værdifulde for samfundet.

* Skattepolitik:

* CDU/CSU har fået sit krav igennem om at holde skatterne i ro.

* Finansiering:

Fra 2015 skal den tyske statskasse slippe med ny gældssætning. Der er afsat 23 milliarder euro til investeringer og andre merudgifter på blandt andet sundhedsområdet.

* Energi:

* Andelen af grøn energi skal øges til mellem 55 og 60 procent af den samlede strømforsyning frem til 2035.

* Ministerposter:

Socialdemokraterne får seks ud af de 14 ministerposter. CDU sætter sig på fem ministerier plus posten som chef for kanslerministeriet, mens CSU får tre ministerier.

Der bliver først sat navne på de nye ministre, når SPD har gennemført urafstemning om aftalen blandt sine 473.000 medlemmer.

(Kilder: Regeringsgrundlaget "Vi skaber Tysklands fremtid")

/ritzau/