FAKTA: Se Thornings plusser og minusser i EU

Det forventede valg af den borgerlige luxembourger Jean-Claude Juncker kan ifølge flere kendere af europæisk politik bane vejen for, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kan bringes i spil til jobbet som ny EU-præsident efter Herman Van Rompuy.

Her er nogle af de argumenter, der nævnes for og imod den danske statsminister:

* FOR:

- Kønnet. Det har de seneste år fået afgørende relevans at sikre kvinders deltagelse i politik og på topposter. Der er i øjeblikket fem kvinder blandt EU's 28 stats- og regeringschefer.

- Partiet. 12 af EU's 28 lande ledes af konservative/borgerlige, mens 10 er socialister/socialdemokrater. Det borgerlige EPP sidder på 28,5 procent af pladserne i Europaparlamentet, mens socialisternes S&D har 25,2 procent. Hvis EPP's Jean-Claude Juncker bliver kommissionsformand, bør den anden toppost gå til S&D.

- Økonomisk politik. Thornings danske socialdemokrater er langt fra de mere spenderende socialister i Sydeuropa og appellerer dermed også til mere konservative kræfter.

- Euroen. Det kan være en understregning af sammenholdet i EU, hvis man vælger en præsident fra et land uden euro og lader vedkommende lede topmøder blandt eurolande. En mulig belønning til ikke-eurolande, der engagerer sig konstruktivt.

- Camerons støtte. Eftersom et stort flertal af EU-lande er klar til at overtrumfe den britiske regeringsleder i opgøret om kommissionsformandsposten, kan det være en nyttig indrømmelse til briterne at give dem større indflydelse på valget af EU-præsidenten.

- Europaparlamentet. Det vil være en fordel af have en EU-præsident, der selv har siddet i parlamentet og dermed kan være med til at glatte ud i de seneste års magtkampe mellem EU's institutioner.

- Kompromisevne. Thorning kommer fra en politisk kompromiskultur, og Danmark har ikke gjort sig voldsomt ud til bens og søgt konfrontationer i EU-samarbejdet.

* IMOD:

- Euroen. EU-præsidenten leder både møder blandt alle 28 EU-lande og i den mindre kreds af 18 eurolande. Betyder det at vælge en præsident fra et ikke-euroland, at en anden skal lede eurotopmøderne - og risikerer man dermed at øge splittelsen internt i EU?

- Camerons støtte. Stemningen mellem den britiske premierminister og øvrige EU-lande anført af Tyskland er i øjeblikket så dårlig, at det i sig selv kan være giftigt at blive set som briternes foretrukne kandidat.

- Pondus. Thorning er ikke kendt for at fylde og efterlade stort indtryk med sine indlæg på EU-topmøder. Det gavner at have personligheder, der kan skære igennem.

Kilder: Studie fra Notre Europe og Robert Schuman Foundation, EU-diplomater, europæiske medier samt Josef Janning fra European Council on Foreign Relations.

/ritzau/

 

Dagens Gossip