FAKTA: Se Thornings plusser og minusser i EU

Det forventede valg af den borgerlige luxembourger Jean-Claude Juncker kan ifølge flere kendere af europæisk politik bane vejen for, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kan bringes i spil til jobbet som ny EU-præsident efter Herman Van Rompuy.

Her er nogle af de argumenter, der nævnes for og imod den danske statsminister:

* FOR:

- Kønnet. Det har de seneste år fået afgørende relevans at sikre kvinders deltagelse i politik og på topposter. Der er i øjeblikket fem kvinder blandt EU's 28 stats- og regeringschefer.

- Partiet. 12 af EU's 28 lande ledes af konservative/borgerlige, mens 10 er socialister/socialdemokrater. Det borgerlige EPP sidder på 28,5 procent af pladserne i Europaparlamentet, mens socialisternes S&D har 25,2 procent. Hvis EPP's Jean-Claude Juncker bliver kommissionsformand, bør den anden toppost gå til S&D.

- Økonomisk politik. Thornings danske socialdemokrater er langt fra de mere spenderende socialister i Sydeuropa og appellerer dermed også til mere konservative kræfter.

- Euroen. Det kan være en understregning af sammenholdet i EU, hvis man vælger en præsident fra et land uden euro og lader vedkommende lede topmøder blandt eurolande. En mulig belønning til ikke-eurolande, der engagerer sig konstruktivt.

- Camerons støtte. Eftersom et stort flertal af EU-lande er klar til at overtrumfe den britiske regeringsleder i opgøret om kommissionsformandsposten, kan det være en nyttig indrømmelse til briterne at give dem større indflydelse på valget af EU-præsidenten.

- Europaparlamentet. Det vil være en fordel af have en EU-præsident, der selv har siddet i parlamentet og dermed kan være med til at glatte ud i de seneste års magtkampe mellem EU's institutioner.

- Kompromisevne. Thorning kommer fra en politisk kompromiskultur, og Danmark har ikke gjort sig voldsomt ud til bens og søgt konfrontationer i EU-samarbejdet.

* IMOD:

- Euroen. EU-præsidenten leder både møder blandt alle 28 EU-lande og i den mindre kreds af 18 eurolande. Betyder det at vælge en præsident fra et ikke-euroland, at en anden skal lede eurotopmøderne - og risikerer man dermed at øge splittelsen internt i EU?

- Camerons støtte. Stemningen mellem den britiske premierminister og øvrige EU-lande anført af Tyskland er i øjeblikket så dårlig, at det i sig selv kan være giftigt at blive set som briternes foretrukne kandidat.

- Pondus. Thorning er ikke kendt for at fylde og efterlade stort indtryk med sine indlæg på EU-topmøder. Det gavner at have personligheder, der kan skære igennem.

Kilder: Studie fra Notre Europe og Robert Schuman Foundation, EU-diplomater, europæiske medier samt Josef Janning fra European Council on Foreign Relations.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip