FAKTA: Serbere dræbte 8000 muslimer i Srebrenica

Der skete mange forbrydelser under krigen i Bosnien, men Srebrenica-massakren med op mod 8000 ofre anses som den værste forbrydelse i Europa siden Anden Verdenskrig.

* Byen, der ligger 75 kilometer nordøst for Sarajevo, var af FN udråbt til "sikker zone" i den sidste del af borgerkrigen i Bosnien i 1992-95, hvor 600 hollandske fredsbevarende FN-soldater var udstationeret for at beskytte byen.

* Før krigen var 75 procent af indbyggerne i Srebrenica muslimer, og de bosniske serbere udråbte byen som et vigtigt strategisk mål, fordi de ikke ønskede en muslimsk enklave på det, de anså som eget territorium.

* Republika Srpskas præsident, Radovan Karadzic, udstedte i marts 1995 ordren om at fordrive muslimerne fra Srebrenica og en anden enklave.

* Den bosnisk-serbiske hær kørte ind i byen 6. juli 1995, hvor de angiveligt med hjælp fra enkelte FN-soldater begyndte at skille kampdygtige mænd fra kvinder, gamle og børn.

* Omkring 10.000 mænd flygtede, og i dagene 12.-20. juli henrettede serberne under ledelse af general Ratko Mladic op mod 8000 muslimske mænd og drenge i skoven, på marker og i bygninger omkring Srebrenica.

* Massemordet på muslimerne skete uden for de hollandske soldaters synsfelt, men der er meldinger om, at få soldater var vidne til henrettelser.

* Hollands Højesteret i Haag afgør 6. september 2013, at den hollandske stat er skyldig i tre bosnieres død under massakren.

* De tre mænd var slægtninge til bosniske muslimer, der arbejdede for FN i Srebrenica. Hollandske soldater nægtede dog mændene adgang til FN-basen, hvorefter de tre mænd blev dræbt.

* Den 16. juli 2014 afgør en civil domstol i Holland, at den hollandske stat har et medansvar for drabet på over 300 muslimer under massakren.

* Radovan Karadzic blev anholdt i en forstad til Beograd 21. juli 2008. I dag sidder Karadzic på anklagebænken ved krigsforbryderdomstolen ICTY i Haag, anklaget for 11 tilfælde af krigsforbrydelser, deriblandt folkedrab. Retssagen kører stadig.

* General Ratko Mladic var frem til 26. maj 2011 på fri fod. Han blev anholdt og udleveret til krigsforbrydertribunalet i Haag. Mladic er anklaget for en lang række forbrydelser, blandt andet folkedrab, tortur og drab. Retssagen er ikke afsluttet.

* I 2001 blev en af Mladics hærchefer, Radislav Krstic, dømt for folkedrab i forbindelse med massakren i Srebrenica og fik 46 års fængsel.

* Krigsforbrydertribunalet har idømt en række andre tidligere serbiske militærfolk langvarige fængselsstraffe på op imod 35 år for deltagelse i massakren.

* Srebrenica er i dag en del af den serbiske republik i Bosnien, Republika Srpska. Byen er hovedsageligt beboet af serbere.

(Kilder: Internationale nyhedsbureauer, ICTY.org, Denstoredanske.dk, Folkedrab.dk)

 

Dagens Gossip