FAKTA: Sjællands nationalpark har unik natur og kultur

Nationalpark Skjoldungernes Land bliver lørdag morgen indviet på Ledreborg Slot i Lejre, og Sjælland får dermed sin første nationalpark. Parken kommer til at omfatte den sydlige del af Roskilde Fjord samt landarealer sydvest for Roskilde.

Parken kommer til at bestå af en blanding af unik natur og kulturelle attraktioner.

* Naturen:

- Området har er et fuglerigt fjordlandskab i og omkring Roskilde Fjord, der er et meget vigtigt internationalt yngle- og rasteområde for svømme- og vadefugle.

- Områdets væsentligste naturtyper omfatter fjord- og kystnatur, lysåben natur og skov.

- De store stats- og tidligere kongeskove ved Bidstrup, som er Sjællands næststørste skovområde, kommer til at ligge i nationalparken.

* Kulturarven:

- Gammel Lejre var i oldtiden landets magtcentrum og er et unikt kulturhistorisk område. Resterne af vikingetidens store haller, gravhøje og skibssætninger i Gammel Lejre er af international arkæologisk interesse. Ifølge sagnene var det her, Skjoldungerne regerede og samlede Danmark.

- Fjorden har haft afgørende betydning som ressource og transportvej tilbage til stenalderens sæsonbopladser omkring Kattinge Vig og Bognæs.

- De værdifulde kulturspor og kulturmiljøer ligger meget tæt og tilføjer nationalparken et unikt præg med sammenhæng til Roskilde by og domkirken, der er udpeget som verdensarv.

* Landskabet:

- Det var den seneste istids smeltevand, der var med til at danne et net af dale, og herved fremkom Roskilde Fjord.

- Den smeltende is efterlod et stærkt kuperet dødislandskab, som nu indeholder mange søer og mosehuller.

- Det ujævne landskab har været langt sværere at opdyrke end de flade morænesletter, og derfor er landskabet mod syd domineret af skove og overdrev.

Kilde: Miljøministeriet.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip