FAKTA: Skattefiduser er under pres

Hundredvis af verdens største multinationale virksomheder har forhandlet hemmelige aftaler med Luxembourg for at undgå at betale millioner i skat. Det afslører lækkede dokumenter fra verdens næststørste revisionsfirma PwC.

* Blandt de multinationale selskaber, der nu er i søgelyset for at have benyttet lukrative skatteregler, er blandt andet Pepsi, Ikea og Deutsche Bank.

* Sagen sætter Luxembourgs mangeårige finansminister og premierminister - og nok så væsentligt EU's nye kommissionsformand - Jean-Claude Juncker under pres.

* Juncker var Luxembourgs premierminister mellem 1995 og 2013 og finansminister mellem 1989 og 2009 og dermed øverste ansvarlige.

* Luxembourg, der regnes som det mest hemmelighedsfulde land i EU, har tidligere været under mistanke af OECD og G20-landene for at fungere som skattely. Titusinder af selskaber er registreret i hertugdømmet uden nævneværdig produktion. Blandt dem er den store amerikanske internetboghandel Amazon.

* EU-kommissionen med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen er i gang med at undersøge, om Luxembourg har ydet ulovlig statsstøtte til Amazon. Ifølge EU-Kommissionen har Amazon med en aftale fra 2003 sikret sig at kunne nedbringe sin skattepligtige formue og dermed få en økonomisk fordel ved at betale mindre i skat end andre selskaber.

* Dokumenterne om skatteunddragelserne er lækket til organisationen International Consortium of Ivestigative Journalists (Icij). 31 medier i 26 lande har adgang til lækagen, heriblandt Politiken og DR Dokumentar.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip