FAKTA: Skiftende politiske holdninger til børn i fængsel

* I en kronik i Berlingske søndag foreslår lederne af partierne i den blå blok - V, DF, K og LA - at sætte den kriminelle lavalder ned fra 15 til 12 år. Samtidig vil blå blok have en ungdomsdomstol med dommere og børnesagkyndige, der er uddannet til at håndtere helt unge kriminelle.

* Den daværende VK-regering sætter den kriminelle lavalder ned fra 15 til 14 år i 2010. Dansk Folkeparti argumenterer også dengang for, at børn helt ned til 12 år skal kunne sættes i fængsel, men VK-regeringen sætter altså grænsen ved 14 år.

* Socialdemokraterne og SF står i 2010 bag et forslag om, at børn mellem 12 og 18 år skal for en særlig ungdomsdomstol, hvis de begår tyveri, hærværk, mindre narkoforbrydelser og mild vold. Det gælder altså også børn under den kriminelle lavalder. De Konservative afviser forslaget.

- Vi har lige sat den kriminelle lavalder ned til 14 år, og børn under 14, der begår kriminalitet, skal håndteres i det eksisterende sociale system, siger den konservative retsordfører, Tom Behnke, til Berlingske.

* Dansk Folkeparti har flere gange luftet synspunktet om, at den kriminelle lavalder bør sænkes til 12 år. I 2011 bliver det forslag dog afvist af både Venstre og De Konservative.

- Dansk Folkeparti bruger enhver lejlighed til at foreslå en sænkelse af den kriminelle lavalder til 12 år. Vi er tilfredse med den nuværende lovgivning, og vi kommer ikke til at medvirke til en nedsættelse, sagde Tom Behnke, retsordfører hos De Konservative, dengang til Ritzau.

Venstres daværende retsordfører, Kim Andersen, kunne på det tidspunkt heller ikke se nogen mening med at se sænke den kriminelle lavalder til 12 år. DF's forslag kom efter en 13-årig dreng blev dræbt af en jævnaldrende i Sønderborg.

- Vi kan ikke fare ud og ændre lovgivningen hver gang, der sker en tragedie, sagde Kim Andersen dengang til Ritzau.

* Tilbage i 2009 foreslår Venstres socialordfører Ellen Trane Nørby helt at afskaffe den kriminelle lavalder og erstatte den med et system af ungdomsdomstole for alle under 18 år.

De Konservative afviser idéen, mens Dansk Folkeparti og Venstre er villige til at diskutere det. Venstres daværende retsordfører, Kim Andersen, ser dog "flere principielle problemer i at erstatte lavalderen med et system af ungdomsdomstole".

* I 2012 sættes den kriminelle lavalder igen op til 15 år af S-SF-R-regeringen.

/ritzau/