FAKTA: Smykkegigant startede med én dansk butik

Smykkegiganten Pandora har torsdag indgået forlig med Skat i sag om, hvordan selskabets interne handler skal beskattes - såkaldt transfer pricing. Pandora har indvilget at betale en lille milliard kroner i skat.

Læs om smykkeselskabet her:

* Pandoras smykker sælges i dag i mere end 90 lande fordelt på seks kontinenter via cirka 9900 forhandlere, herunder mere end 1400 konceptbutikker.

* Selskabet har over 11.400 medarbejdere, hvoraf de 7900 arbejder i Gemopolis i Thailand, hvor Pandoras smykker fremstilles.

* Men historien om Pandora starter i en lille smykkebutik i København, hvor Winnie og Per Enevoldsen i 1982 startede deres egen produktion af smykker.

* Hovedkontoret ligger fortsat i Københavns-området.

* Pandoras omsætning er vokset massivt i de senere år, men selskabet har også været igennem markante nedjusteringer og voldsomme kursfald siden børsnoteringen i oktober 2010.

* Værst gik det i august 2011, hvor Pandora fremlagde et halvårsregnskab med en kraftig nedjustering, hvilket udløste et fald i aktiekursen på over 70 procent, så en aktie kunne erhverves for 51 kroner.

* Samme dag blev selskabets topchef, Mikkel Vendelin, fyret.

* Efterfølgende har Pandora haft held med at vende udviklingen blandt andet ved at satse på et bredere produktgrundlag. Aktiekursen er mangedoblet siden bunden i 2011. En aktie kostede torsdag omkring 675 kroner.

* I 2014 var omsætningen vokset til knap 12 milliarder kroner.

Kilder: Pandora, Ritzau

/ritzau/

 

Dagens Gossip