FAKTA: Snowdens mange afsløringer

Den 31-årige Edward Snowden, som i et år har stået bag de omfattende afsløringer af den amerikanske efterretningstjeneste NSA, fortsætter med at forsyne medier med tophemmelige dokumenter. Senest til dagbladet Information.

Her et udpluk af afsløringerne:

* 7. juni 2013: The Washington Post og The Guardian skriver, at amerikanske efterretningsfolk og agenter har "direkte" adgang til centrale computerservere hos ni førende internetselskaber i USA.

* 30. juni: Det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel bringer historien om, at NSA overvåger centrale EU-kontorer og aflytter diplomater.

* 1. september: TV-stationen O Globo rapporterer, at Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, og hendes rådgivere aflyttes af NSA, ligesom millioner af brasilianere får tappet e-mailoplysninger. Rousseff vælger senere at aflyse et officielt besøg i USA.

* 15. oktober: The Washington Post skriver, at NSA indsamler hundredvis af millioner af e-mail-adresser og kontakter fra instant messenger-chatprogrammer fra almindelige borgere over hele verden.

* 20. oktober: Der Spiegel skriver, at den amerikanske efterretningstjeneste spionerede mod Felipe Calderon, der var Mexicos præsident fra 2006 til 2012.

* 21. oktober: Le Monde skriver, at franske forretningsfolk og politikere er blandt millioner af franskmænd, som får deres telefonopkald registreret hos NSA.

* 23. oktober: Den tyske forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon er blevet aflyttet af USA, rapporterer Der Spiegel, og den tyske efterretningstjeneste fæster lid til oplysningerne.

* 4. maj 2014: Snowden bruger Se og Hør-skandalen til i Berlingske at opfordre danskerne til at tage et opgør mod overvågning.

* 19. juni: Information skriver om et partnerskab mellem NSA og Forsvarets Efterretningstjeneste om tapning af fiberkabler i Danmark.

Kilde: Reuters, Der Spiegel, The Guardian, Information og Washington Post.

/ritzau/

 

Dagens Gossip