FAKTA: Snowdens mange afsløringer

Den 31-årige Edward Snowden, som i et år har stået bag de omfattende afsløringer af den amerikanske efterretningstjeneste NSA, fortsætter med at forsyne medier med tophemmelige dokumenter. Senest til dagbladet Information.

Her et udpluk af afsløringerne:

* 7. juni 2013: The Washington Post og The Guardian skriver, at amerikanske efterretningsfolk og agenter har "direkte" adgang til centrale computerservere hos ni førende internetselskaber i USA.

* 30. juni: Det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel bringer historien om, at NSA overvåger centrale EU-kontorer og aflytter diplomater.

* 1. september: TV-stationen O Globo rapporterer, at Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, og hendes rådgivere aflyttes af NSA, ligesom millioner af brasilianere får tappet e-mailoplysninger. Rousseff vælger senere at aflyse et officielt besøg i USA.

* 15. oktober: The Washington Post skriver, at NSA indsamler hundredvis af millioner af e-mail-adresser og kontakter fra instant messenger-chatprogrammer fra almindelige borgere over hele verden.

* 20. oktober: Der Spiegel skriver, at den amerikanske efterretningstjeneste spionerede mod Felipe Calderon, der var Mexicos præsident fra 2006 til 2012.

* 21. oktober: Le Monde skriver, at franske forretningsfolk og politikere er blandt millioner af franskmænd, som får deres telefonopkald registreret hos NSA.

* 23. oktober: Den tyske forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon er blevet aflyttet af USA, rapporterer Der Spiegel, og den tyske efterretningstjeneste fæster lid til oplysningerne.

* 4. maj 2014: Snowden bruger Se og Hør-skandalen til i Berlingske at opfordre danskerne til at tage et opgør mod overvågning.

* 19. juni: Information skriver om et partnerskab mellem NSA og Forsvarets Efterretningstjeneste om tapning af fiberkabler i Danmark.

Kilde: Reuters, Der Spiegel, The Guardian, Information og Washington Post.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip