FAKTA: Spillet om EU's topjob

EU skal i løbet af i år skifte ud i toppen. Der er forskellige procedurer og frister for besættelsen af de vigtigste job.

Det er ikke givet, at jobbene besættes som en samlet pakke. EU-præsident Herman Van Rompuy sigter ifølge Ritzaus oplysninger i første omgang mod at få medlemslandenes opbakning bag luxembourgeren Jean-Claude Juncker som ny kommissionsformand på et topmøde i næste uge.

* EU'S KOMMISSIONSFORMAND.

Frist: José Manuel Barrosos - og med ham hele kommissionens - mandat udløber 31. oktober. Det plejer at være nødvendigt at forlænge kommissionens mandat, fordi det trækker ud med at få en ny på plads.

Procedure: Hidtil har EU's stats- og regeringschefer i fællesskab indstillet en person til godkendelse i parlamentet. Denne gang har EU-Parlamentet på forhånd peget på luxembourgeren Jean-Claude Juncker fra parlamentets største parti som deres foretrukne kandidat.

Afstemning: Det har aldrig været nødvendigt for medlemslandene at stemme om besættelsen af et EU topjob. Men formelt sker godkendelsen med kvalificeret flertal, hvor store landes stemmer vejer tungere end smås.

Kontrovers: Flere lande har længe været imod parlamentets forsøg på at diktere, hvem der får jobbet. De fleste har nu valgt at acceptere processen, og den britiske premierminister står stadig mere isoleret med sin modstand mod både proces og person.

* EU'S PRÆSIDENT.

Frist: Formand for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuys mandat udløber 30. november.

Procedure: Udnævnes af EU's stats- og regeringschefer - om nødvendigt ved en afstemning, hvor der skal opnås kvalificeret flertal.

* EU'S UDENRIGSCHEF:

Frist: EU's Høje Repræsentant er en blandt 28 EU-kommissærer og udskiftes sammen med hele kommissionen - som udgangspunkt 31. oktober.

Procedure: Ulig alle de øvrige kommissærer skal udenrigschefen godkendes med kvalificeret flertal på et EU-topmøde, inden vedkommende bliver sendt til kollektiv godkendelse i EU-Parlamentet med hele den øvrige kommission.

/ritzau/

 

Dagens Gossip