FAKTA: Status på kommissærhøringer

Europaparlamentet har tirsdag givet grønt lys til yderligere et par kommissærkandidater, og indtil videre er det kun ungarske Tibor Navracsics, som er sendt til tælling, mens flere andre afventer endelig dom.

Den ungarske kandidat egner sig til at blive EU-kommissær, men ikke med det ansvarsområde, den kommende kommissionsformand Jean-Claude Juncker vil give ham.

Her følger en status over de uafklarede kandidater i Junckers kommende kommission:

* NAVRACSICS: Den ungarske kandidat til jobbet som kommissær med ansvar for kultur, uddannelse, unge og medborgerskab får kulturudvalgets ok til at blive kommissær (15 mod 10 og to afstod fra at stemme) men nej til lige dét job (14 imod, 12 for, en blank).

* KATAINEN og TIMMERMANS: Finlands Jyrki Katainen blev hørt tirsdag formiddag og afventer afgørelse, mens Hollands Frans Timmermans er i ilden tirsdag eftermiddag.

* CAÑETE: Mandag aften klarede spanieren Miguel Arias Cañetes en første forhindring, da retsudvalget godkendte hans erklæring om økonomiske interesser, som var ændret sent i processen. Hans videre skæbne er dog ukendt, da miljø- og industriudvalget, som har ansvaret for hans høring, endnu ikke har taget stilling til ham.

* HILL: Tirsdag var britiske Jonathan Hill i en ny høring i økonomiudvalget, der efter første høring i sidste uge sagde god for Hill som kommissær - men var i tvivl om hans egnethed til området finansiel stabilitet. Hill er den eneste, der er genindkaldt, og han svarede mere detaljeret tirsdag. Økonomiudvalget vil tirsdag eftermiddag tage stilling til briten.

* BRATUSEK: Den slovenske kandidat til jobbet som næstformand med ansvar for EU's energiunion, Alenka Bratusek, klarede sig dårligt igennem sin høring mandag eftermiddag. Der ventes en beslutning om slovenerens videre skæbne senere tirsdag.

* JOUROVA: Tjekkiets kandidat til jobbet som kommissær for justits-, forbruger- og ligestillingsområdet, Vera Jourová, var ikke overbevisende ved sin høring i sidste uge. Hun har besvaret ekstra spørgsmål og blev tirsdag godkendt.

* MOSCOVICI: Frankrigs tidligere finansminister, Pierre Moscovici, blev under sin høring i sidste uge bombarderet med spørgsmål om, hvordan han kan være økonomikommissær, når han har haft ansvar for den skrantende fransk økonomi. Han er blevet bedt om at besvare flere skriftlige spørgsmål.

/ritzau/