FAKTA: Straffen hæves for at blive væk fra retten

Regeringen og de øvrige blå partier har mandag indgået en delaftale i Respektpakken med fokus på at få flere til at møde op til retsmøder og afsoning.

* Sms-beskeder til tiltalte:

Domstolsstyrelsen skal sende sms-beskeder til tiltalte, når de skal møde op til retsmøder. Også vidner og andre relevante aktører kan modtage beskeder for at nedbringe antallet af udeblivelser.

* Øget brug af udeblivelsesdomme:

Muligheden for at anvende udeblivelsesdomme udvides fra ubetinget fængsel i tre måneder til ubetinget fængsel i seks måneder. Samtidig skal der afsiges udeblivelsesdomme i samtlige sager, hvor reglerne giver mulighed for det.

Tidsfristen for genoptagelse af en sag, hvor der er afsagt udeblivelsesdom, halveres fra de nuværende fire uger til 14 dage.

* Straf for udeblivelse fra afsoning

Udeblivelse fra afsoning skal kriminaliseres, så der indføres bødestraf. Bøderne skal kunne modregnes i de ydelser, den indsatte modtager i fængslet.

* Straksafsoning:

Dømte, som tidligere er udeblevet fra afsoning, skal omfattes af reglerne om straksafsoning. Det betyder, at den dømte senest 30 dage efter, at politiet har givet fuldbyrdelsesordre på dommen, skal møde til afsoning.

Kilder: Justitsministeriet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip