FAKTA: Sverigedemokraterna fælder Sveriges regering

Ved det seneste riksdagsvalg fik Sverigedemokraterna mere end fordoblet sine mandater.

Det indvandrerkritiske parti brugte onsdag de mandater til at sikre flertal for de borgerliges forslag til en ny finanslov, hvilket medførte, at regeringen kom i mindretal.

Derfor udskriver Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, valg til afholdelse 22. marts. Det seneste valg blev afholdt for blot to og en halv måned siden, nemlig 14. september.

Her kan du læse mere om Sverigedemokraterna:

* Sverigedemokraterna blev dannet i 1988 på resterne af tre stærkt højreorienterede partier, Framstegspartiet, Sverigepartiet og Bevara Sverige Svenskt.

* Partiet betegner sig selv som et demokratisk, nationalistisk parti. Store dele af den svenske offentlighed betragter partiet som stærkt højreorienteret grænsende til det nazistiske.

* Ved valget i 2010 fik partiet 5,7 procent af stemmerne og blev for første gang valgt ind i den svenske Riksdag med 20 af Riksdagens 349 medlemmer.

* Ved det seneste valg i september fik partiet 12,9 procent af stemmerne svarende til 49 mandater. Det blev mere end en fordobling.

* Sverigedemokraterna har hidtil været yderst isoleret i Riksdagen. Ingen andre partier vil samarbejde med partiet.

* Jimmie Åkesson, der blev formand i 2005, har renset mange ekstremt højreorienterede medlemmer ud af partiet for at gøre det mere stuerent.

*Sverigedemokraternas politik:

- Mindske indvandringen: Partiet vil kraftigt begrænse indvandringen til Sverige og afskaffe det flerkulturelle projekt. Indvandrere skal tilpasse sig den svenske levevis. Danmarks flygtningepolitik er en stærk inspirationskilde, og flere forslag er hentet her fra.

- En værdig alderdom: Partiet vil øge pensionen for de fattigste pensionister og øge standarden inden for ældreomsorgen.

- Nej til EU: Partiet er modstander af EU og vil forvandle EU til et mellemstatsligt samarbejdsorgan.

- Hårdere straffe til kriminelle: Partiet vil for at øge trygheden have flere synlige politibetjente på gaderne. Desuden vil partiet skærpe straffen for grov vold.

Kilder: TT, Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten, Expressen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip