FAKTA: Sverigedemokraterna - tredjestørst i Riksdagen

* Sverigedemokraterna blev dannet i 1988 på resterne af tre stærkt højreorienterede partier, Framstegspartiet, Sverigepartiet og Bevara Sverige Svenskt.

Partiet betegner sig selv som et demokratisk, nationalistisk parti. Store dele af den svenske offentlighed betragter partiet som stærkt højreorienteret grænsende til det nazistiske.

* Ved valget i 2010 fik partiet 5,7 procent af stemmerne og blev for første gang valgt ind i den svenske Riksdag med 20 af Riksdagens 349 medlemmer.

* Sverigedemokraterna blev mere end fordoblet ved riksdagsvalget søndag. Partiet fik 12,9 procent af stemmerne.

* Sverigedemokraterna er yderst isoleret i Riksdagen. Ingen andre partier vil samarbejde med partiet.

* Jimmie Åkesson, der blev formand i 2005, har renset mange ekstremt højreorienterede medlemmer ud af partiet for at gøre det mere stuerent.

*Sverigedemokraternas politik:

- Mindske indvandringen: Partiet vil kraftigt begrænse indvandringen til Sverige og afskaffe det flerkulturelle projekt. Indvandrere skal tilpasse sig den svenske levevis. Danmarks flygtningepolitik er en stærk inspirationskilde, og flere forslag er hentet her fra.

- En værdig alderdom: Partiet vil øge pensionen for de fattigste pensionister og øge standarden inden for ældreomsorgen.

- Nej til EU: Partiet er modstander af EU og vil forvandle EU til et mellemstatsligt samarbejdsorgan.

- Hårdere straffe til kriminelle: Partiet vil for at øge trygheden have flere synlige politibetjente på gaderne. Desuden vil partiet skærpe straffen for grov vold.

Kilder: TT, Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten, Expressen

 

Dagens Gossip