Fakta: Tidligere møg-sager hos Gardehusarerne

Forsvarets auditørkorps har sigtet en sergentelev for grov pligtforsømmelse, da han ifølge anklagemyndigheden ulovligt gav to menige en sandsæk hver på 10 kilo til en march.

Episoden fandt sted ved Gardehusarregimentets Hesteeskadron i værnepligtsperioden fra februar 2012. Netop Gardehusarerne har tidligere været anklaget for andre situationer. Se sagerne her:

* 2011

En dansk konstabel fra Gardehusarregimentet fik en betinget fængselsstraf på 20 dage for at have givet en af sine våbenbrødre en syngende lussing.

Det var i juni, at de to soldater befandt sig i et infanterikøretøj nær den såkaldte Patrol Base Line i Helmand-provinsen i Afghanistan, hvor de var på en sikringsopgave.

Der havde gennem et stykke tid været lidt spændinger imellem de to, og til sidst "så røg der en sikring", har den soldat, der uddelte lussingen forklaret. Sagen fik ingen strafferetslige konsekvenser.

* 2003

Hærens Operative Kommando (HOK) tildelte en ledende officer fra Gardehusarregimentet en kraftig påtale for at have optrådt uansvarligt efter afslutningen af en militær øvelse i Oksbøl. Flere andre officerer har fået en alvorlig irettesættelse.

Den afsluttende frokost efter øvelsen indeholdt angiveligt store mængder alkohol og en række uspecificerede soldatertraditioner, og den ledende officer gav to værnepligtige ordre til at varte de øvrige 11 officerer og befalingsmænd op ved festen.

Den kulminerede ifølge B.T. med, at flere officerer kravlede op på taget af en lastbil, hvorfra de kastede tomme øldåser og flasker efter menige soldater og truede med at tisse på dem.

* 2000

Vordende husarer på Gardehusarregimentets kaserne i Næstved blev udsat for et ritual, hvor de værnepligtige skulle flytte et ton hestemøg med hænderne.

Chefen for Hærens Operative Kommando (HOK), generalmajor Jesper Helsø, gav efterfølgende de ansvarlige chefer ordre om øjeblikkeligt at sætte en stopper for "denne uværdige måde at behandle personellet på".

Ekstra Bladet rapporterede dengang, at to biler med tændte lygter blev parkeret tæt på møgbunken, hvorefter rekrutterne i aftenmørket med hænderne fulde af hestemøg blev beordret til at løbe frem og tilbage mellem møgbunken og møddingen.

Major Michael Mentz afviste, at rekrutterne har haft hestemøg mellem hænderne. De havde blot rettet på møddingen med fødderne.

* 1993

Forsvarsminister Hans Hækkerup (S) skulle ifølge partifæller kigge nærmere på en sag fra Gardehusarregimentet i Næstved, hvor en gardehusar af kolleger skulle være hængt op i benene med hovedet nedad og slået.

- Det er ikke alene gardehusarernes renommé, men hele militærets renommé, der står på spil, hvis disse ting accepteres blandt menige. Straffeforanstaltninger af så grov karakter bør ikke kunne finde sted i det danske forsvar, sagde folketingsmedlem Anna-Marie Hansen (S).

/ritzau/

 

Dagens Gossip