FAKTA: Tidligere og kommende planer om dansk kulturkanon

Kulturminister Bertel Haarder (V) vil have en liste over definerende kulturelle strømninger og bevægelser, der er grundstammen i dansk kultur. En såkaldt Danmarkskanon.

Kanonen skal være en samling af vigtige historiske elementer i dansk kultur, der kan give et mere håndgribeligt billede af, hvad dansk kultur bygger på.

* En kanon er "en beskrivelse, der tjener som rettesnor eller forbillede". Originalt brugt om de bibelske tekster, der var accepteret af kirken.

* Den tidligere borgerlige regering indførte i 2006 en række kanoner inden for emner som dansk litteratur, billedkunst og historie. De skulle anvendes i undervisningen i blandt andet folkeskolen.

* Kanonerne har efterfølgende fået kritik for at være irrelevante ud over i den fase, hvor indholdet blev diskuteret.

* Bertel Haarders Danmarkskanon skal indeholde immaterielle danske kulturværdier, der har haft størst effekt på det nuværende samfund.

* Bertel Haarder nævner selv højskolebevægelsen, andelsbevægelsen, kvindernes frigørelse og hvad han beskriver som "tillidskulturen" som potentielle kandidater til listen.

* Formålet med af lave en Danmarkskanon er at synliggøre, hvad der har skabt dansk kultur, som vi kender den i dag.

* En af bevæggrundene er samtidig, at en klarere forstået dansk kultur vil gøre det lettere for indvandrere at leve i og forstå Danmark.

* Danmarkskanonen skal skabes via en folkelig debat støttet af eksperter.

* De Konservative og Dansk Folkeparti støtter idéen, mens Socialdemokratiet mener, at det er et skjul for beskæringer i kulturen.

Kilder: Jyllands-Posten, Politikens forlag

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip