FAKTA: Tøj skal laves uden farlig kemi

Siden 2010 har miljøorganisationen Greenpeace opfordret tekstilvirksomheder verden over til at forpligte sig til at fjerne farlige kemikalier fra tøjproduktionen.

Læs her om Greenpeaces krav til tekstilindustrien:

* Alle skadelige kemikalier skal fjernes fra tekstilproduktionen inden 2020.

* Heriblandt er de hormonforstyrrende phthalater, APEO'er og PFC-stoffer. PFC er blandt andet kendt for at være svært nedbrydeligt i naturen.

* Offentligheden skal have adgang til oplysninger om, hvilke stoffer de enkelte virksomheder bruger i produktionen af tøj. På den måde kan Greenpeace kontrollere, om tøjproducenterne lever op til deres miljøforpligtelser.

* 10 procent af verdens tekstilvirksomheder har forpligtet sig til at opfylde kravene.

* Det drejer sig om følgende brands: United Colors of Benneton, C&A, Esprit, G-Star, H&M, Inditex (Zara), Levi's, Limited Brands (Victoria's secret), Mango, Marks & Spencer, Puma, Fast Retailing (Uniqlo), Valentino, Primark, Burberry og Adidas.

* Den danske tøjkoncern Bestseller, der står bag kæder som Vero Moda og Jack & Jones, er blandt dem, der har valgt ikke at forpligte sig til Greenpeaces miljøkrav.

* Bestseller anerkender målet om at begrænse brugen af skadelige stoffer, men ønsker ikke at forpligte sig til Greenpeaces krav om at fjerne stofferne fuldstændigt.

* Man forsøger allerede så vidt muligt at undgå skadelige stoffer i produktionen hos Bestseller, oplyser virksomheden.

* Giorgio Armani, Diesel og Dolce & Gabbana er andre virksomheder, der ikke har forpligtet sig til at følge Greenpeaces miljøkrav.

Kilder: Greenpeace, Bestseller

/ritzau/

 

Dagens Gossip