FAKTA: Tonsvis af gift ligger ved Harboøre

Torsdag har aktionærerne i selskabet Auriga Industries nedstemt et forslag om at betale for oprydning af kemikalieproducenten Cheminovas giftdepot på Harboøre Tange ved Vesterhavet.

Cheminova var tidligere ejet af Auriga Industries, som for nylig har solgt virksomheden for omkring 8,5 milliarder kroner.

* Cheminova deponerede i 1950'erne og 1960'erne tonsvis af giftigt affald i en klitgryde nær høfde 42 ved Harboøre Tange på Vestkysten.

* En del af affaldet er siden transporteret bort i 26.000 tønder, som er deponeret i en saltmine i Tyskland.

* Der sivede dog stadig vand ud fra depotet, som derfor i 2006 blev isoleret med en 14 meter dyb spunsvæg og en topmembran.

* I depotet ligger omkring 100 forskellige miljøfarlige stoffer, blandt andet bladan og kviksølv, som er rester fra produktion af sprøjtegift.

* Regningen for oprensning af de 110 ton giftaffald ved høfde 42 ventes at løbe op i 250 millioner kroner.

* Region Midtjylland, som formelt har ansvaret for depotet, har kun afsat 20 millioner kroner årligt til rensning af forurening.

* Derfor har Cheminovas hovedaktionær, Aarhus Universitets Forskningsfond, foreslået at lægge 125 millioner fra salget af Cheminova til den amerikanske FMC Corporation i en fond.

* Fonden skulle bruges til helt at fjerne de 110 ton giftaffald. Andre 125 millioner kroner skulle ydes af Region Midtjylland.

* Men aktionærerne i Auriga Industries har torsdag på en generalforsamling nedstemt forslaget.

Kilder: Ritzau, Politiken.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip