FAKTA: Tre år efter opløsning får Egypten et parlament

Egypterne stemmer fra 17. oktober og to måneder frem ved parlamentsvalget, så landet inden nytår igen har en folkeforsamling efter militærets magtovertagelse.

En forfatningsdomstol opløste folkeforsamlingen i juni 2012, og siden har landet været uden parlament. Her følger fakta om valget:

* Parlamentet vil få 596 medlemmer, hvoraf 448 er uafhængige, mens 120 vælges ud af princippet om, at den med flest stemmer, vinder kredsen, resten taber. 28 medlemmer udpeges af præsidenten.

* Valget afholdes efter princippet om to runder og i to geografiske afdelinger, det sidste af hensyn til logistik og bemanding.

* Den første afdeling 17.-19. oktober omfatter blandt andet Kairo-forstaden Giza og storbyen Alexandria, Luxor og Aswan. Anden runde fra 26–27. oktober.

* Den anden afdeling 21-23. november omfatter blandt andet Kairo, Port Said og det uroplagede Sinai. Der holdes anden runde 30. november til 2. december.

* Adskillige partier og partialliancer er registreret hos valgkommissionen.

* Friheds- og Retfærdighedspartiet, som var Det Muslimske Broderskabs parti, var suverænt største parti i det seneste parlament med 37,5 procent af sæderne. I dag er partiet erklæret en forbudt terrorgruppe og stiller derfor ikke op.

* Det andet islamistiske parti, det salafistiske Hezb en-Nour eller Lysets parti, som vandt knap 28 procent af stemmerne i 2011, er på plakaten igen.

* Nour-partiet stiller dog kun op i to af fire hovedområder, hvilket partiet har forklaret med, at det ønsker "sammenhold i en svær tid" og "fair konkurrence".

* Der spekuleres i årsagen til, at partiet derved indskrænker sit valggrundlag, blandt andet om det er militærets og Sisis "krav" at begrænse Nours størrelse i parlamentet.

* Nour var - trods de fælles værdier - med til at vælte broderskabet fra magten, og partiet har før det kommende parlamentsvalg blandt andet støttet Sisis "kamp mod terror".

Kilde: Al-Ahram og al-Masry al-Youm

/ritzau/

 

Dagens Gossip