FAKTA: Tyrkiet i tal og fakta

Her er en række nøgletal om den store nation, der splittes mellem Europa og Asien i en strategisk vigtig region nær Mellemøsten, Ukraine og Rusland.

* Geografi: Landet dækker omtrent 780.000 kvadratkilometer og er dermed knap 19 gange større end Danmark.

* Befolkning: 75,6 millioner (opgjort i 2013)

* Hovedstad: Ankara, med en befolkning på omtrent fem millioner. Istanbul er den største by og landets industrielle og kommercielle centrum med sine mere en 15 millioner indbyggere.

* Religion: Muslimsk (99 procent): Af disse er 80 procent sunnier og 20 procent alawitter. Armeniere og jøder udgør de største ikke-muslimske minoriteter.

* Politik: Det islamistisk funderede Retfærdigheds- og Udviklingsparti (AKP), der beskriver sig selv som en konservativ demokratisk bevægelse, kom til magten i november 2002.

* Partiets leder, Recep Tayyip Erdogan, blev premierminister i marts 2003 og har ledet lige siden. Ved valget i 2011 vandt partiet næsten 50 procent af stemmerne.

* Abdullah Gül har været præsident siden august 2007.

* I 2005 indledte Tyrkiet processen for at blive medlem af EU, men forhandlingerne står nu stille grundet en strid om Cypern og intern modvilje i EU mod at lade landet slippe ind.

* Væbnede styrker: Medlem af Nato siden 1952. Landet har en hær på over en halv million mænd og kvinder, hvilket gør Tyrkiet til et af forsvarsalliancens største medlemmer.

Kilde: AFP

/ritzau/

 

Dagens Gossip