FAKTA: Tyskerne beskyldes for spionage mod sine venner

Den tyske efterretningstjeneste Bundesnachrichtendienst (BND) har haft hemmelige kilder i adskillige lande, og har luret i hemmelige foretagender i både organisationer, virksomheder og offentlige institutioner. Det skriver det tyske medie Der Spiegel.

* Indenrigsministerier i Danmark, Polen, Østrig og Kroatien skal være blevet overvåget af BND. Også selvom det egentlig er lande, der er allierede med Tyskland.

* BND skulle efter sigende have overvåget intern og ekstern kommunikation ved den amerikanske ambassade i Bruxelles, den amerikanske hotline for rejseadvarsler samt det amerikanske indenrigsministerium.

* FN's hovedkontor i New York er også blevet udsat for spionage.

* BND har spioneret på adskillige andre staters ambassader, konsulater og diplomatiske repræsentanter i Tyskland. Telefoner, emails og faxmeddelelser tilhørende diplomater fra USA, Frankrig, Storbritannien, Sverige, Portugal, Grækenland, Spanien, Italien, Østrig, Schweiz og Vatikanstaten skal være blevet overvåget.

* Private organisationer som Den Internationale Røde Kors Komité, Care International og Oxfam er blevet udspioneret.

* Ifølge Der Spiegel har BND foretaget spionagen på eget initiativ og ikke på opfordring fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA, selvom BND i starten af 2015 var i problemer, da den tyske efterretningstjeneste havde hjulpet sin amerikanske pendant.

Kilde: Der Spiegel

/ritzau/

 

Dagens Gossip