FAKTA: Unescos verdensarvsliste udvides med nye områder

* World Heritage List (WHL) eller verdensarvslisten blev etableret i 1972 af Unesco (FN's organisation for uddannelse, videnskab og kultur).

* I alt 191 lande har tilsluttet sig Unescos Verdensarvskonvention fra 1972. Der er i øjeblikket 1007 steder på listen.

* Listens har som mål at beskytte om verdens uerstattelige kultur- og naturarv og er en oversigt over verdensarvsobjekter (kultur- og naturområder) i medlemslandene.

* Status som verdensarv indebærer et ansvar for at sikre stederne for eftertiden.

* Verdensarvsstatus indebærer ikke en ny form for beskyttelse. Det er kun et ekstra kvalitetsstempel, en eksklusiv international status og en mærkevare med stor tiltrækningskraft inden for turismen.

* På listen blandt verdensberømte områder er Grand Canyon og Yellowstone Nationalpark i USA og Galapagosøerne.

* Kulturverdensarven byder på udenlandske perler som Giza-pyramiderne i Egypten, Taj Mahal i Indien, Akropolis i Grækenland, Den Kinesiske Mur og Operahuset i Sydney.

* Norge havde indtil 5. juli seks WHL-områder. Søndag kom Rjukans og Notoddens industrihistorie på listen.

* Danmark fik lørdag to nye områder på listen: Brødremenighedsbyen Christiansfeld i Sønderjylland og Parforcejagtlandskaberne i Nordsjælland (Jægersborg Hegn og Dyrehave, Store Dyrehave og Gribskov).

* Kongeriget Danmark har i forvejen fået anerkendt seks steder som verdensarv: Kronborg, Roskilde Domkirke, Jelling-stenene med høje og kirke, Stevns Klint, Vadehavet og Isfjorden ved Ilulissat i Grønland.

Kilder: Unesco, Riksrevisjonen, NTB, Kulturstyrelsen

/ritzau/

 

Dagens Gossip