FAKTA: Unescos verdensarvsliste udvides med nye områder

* World Heritage List (WHL) eller verdensarvslisten blev etableret i 1972 af Unesco (FN's organisation for uddannelse, videnskab og kultur).

* I alt 191 lande har tilsluttet sig Unescos Verdensarvskonvention fra 1972. Der er i øjeblikket 1007 steder på listen.

* Listens har som mål at beskytte om verdens uerstattelige kultur- og naturarv og er en oversigt over verdensarvsobjekter (kultur- og naturområder) i medlemslandene.

* Status som verdensarv indebærer et ansvar for at sikre stederne for eftertiden.

* Verdensarvsstatus indebærer ikke en ny form for beskyttelse. Det er kun et ekstra kvalitetsstempel, en eksklusiv international status og en mærkevare med stor tiltrækningskraft inden for turismen.

* På listen blandt verdensberømte områder er Grand Canyon og Yellowstone Nationalpark i USA og Galapagosøerne.

* Kulturverdensarven byder på udenlandske perler som Giza-pyramiderne i Egypten, Taj Mahal i Indien, Akropolis i Grækenland, Den Kinesiske Mur og Operahuset i Sydney.

* Norge havde indtil 5. juli seks WHL-områder. Søndag kom Rjukans og Notoddens industrihistorie på listen.

* Danmark fik lørdag to nye områder på listen: Brødremenighedsbyen Christiansfeld i Sønderjylland og Parforcejagtlandskaberne i Nordsjælland (Jægersborg Hegn og Dyrehave, Store Dyrehave og Gribskov).

* Kongeriget Danmark har i forvejen fået anerkendt seks steder som verdensarv: Kronborg, Roskilde Domkirke, Jelling-stenene med høje og kirke, Stevns Klint, Vadehavet og Isfjorden ved Ilulissat i Grønland.

Kilder: Unesco, Riksrevisjonen, NTB, Kulturstyrelsen

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip