FAKTA: Uret tikker i gasstrid mellem Rusland og Ukraine

* Rusland og Ukraine forhandler hvert år om prisen på levering af gas til Ukraine. Efter at det Moskva-venlige styre i Kijev i februar blev væltet har Rusland næsten fordoblet priserne for gas til Ukraine.

* Det har fået den ukrainske overgangsregering til at nægte at betale regningen. Rusland beskylder Ukraine for at have modtaget mere end 10 milliarder kubikmeter gas uden at betale for det. Det løber ifølge russerne op i en gæld på over 5,2 milliarder dollar, omkring 28,5 milliarder kroner.

* Mandag har Ukraines gasselskab Naftogaz betalt 786,4 millioner dollar - lidt over 4,3 milliarder kroner - af regningen. Det er angiveligt betalingen for februar og marts.

* Rusland har truet med at standse gasleveringerne fra tirsdag, hvis der ikke kommer en aftale på plads om betalingen. Det statskontrollerede gasselskab Gazprom har mandag efter modtagelsen af pengene dog forlænget fristen for en aftale til 9. juni.

* Russerne har før lukket ned for gassen til Ukraine. I vintermånederne i 2005-06 standsede det statskontrollerede Gazprom med at pumpe gas til ukrainerne, og det samme skete i 2008-09.

* Når Rusland lukker for gassen til Ukraine, rammer det også EU, som samlet set importerer en fjerdedel af sin gas fra Rusland - hvoraf halvdelen bliver leveret gennem Ukraine.

/ritzau/

 

Dagens Gossip