FAKTA: Værd at vide om al-Shabaab

Skrevet af admin

27/01/2014

Dagens topnyheder

En 25-årig storebror og en 20-årig lillebror blev i byretten idømt tre år og seks måneders fængsel for sammen at arrangere den ældste brors ophold i en træningslejr tilhørende terrornetværket al-Shabaab i Somalia.

Byretten mente, at den 25-årige storebror opholdt sig i en træningslejr kaldet "Brøndene" i nogle måneder frem til marts 2012, hvor han blev oplært i at begå terrorhandlinger uden for Somalia.

* Al-Shabaab er en militant, islamistisk bevægelse i Somalia.

* Bevægelsen blev dannet i 2006 på resterne af gruppen De Islamiske Domstole.

* Somalias militante islamistiske bevægelse ser sig selv som jihadkrigere i kamp mod islams fjende og har som målsætning at indføre sharia-lovgivning.

* Ideologisk lægger al-Shabaab sig tæt op ad terrorbevægelsen al-Qaeda og blev i februar 2012 officielt terrornetværkets somaliske gren.

* Al-Shabaab stod bag drabet på 76 personer på et fodboldstadion i Ugandas hovedstad, Kampala, i 2010. Bevægelsen mistænkes for at stå bag flere terroraktioner i andre afrikanske lande, blandt andre Kenya.

* Bevægelsen fører guerillakrig og udfører terror mod Somalias regering. I begyndelsen af september stod den bag et bagholdsangreb på Somalias præsident, Hassan Sheikh Mohamud, der slap fra angrebet på sin konvoj uden skrammer.

* Al-Shabaab har desuden angrebet de fredsbevarende styrker fra Den Afrikanske Union, FN og vestlige nødhjælpsorganisationer i Somalia.

*Al-Shabaab har også taget skylden for angrebet i indkøbscentret Westgate i hovedstaden Nairobi, hvor mindst 67 mennesker blev slået ihjel. Heriblandt flere vesterlændinge.

* Al-Shabaab består hovedsageligt af unge krigsveteraner fra den somaliske borgerkrig og har særligt hvervet tilhængere efter kampen mod de amerikanskstøttede ledere i Mogadishu i 2006.

Kilder: BBC, religion.dk

/ritzau/