FAKTA: Værd at vide om det tyrkiske parlamentsvalg

Søndag er der parlamentsvalg i Tyrkiet. Her er en række fakta og tal om valget:

* Flere end 54 millioner mennesker ud af en befolkning på næsten 78 millioner har registreret sig som vælgere og er dermed stemmeberettigede. 2,9 millioner tyrkere i udlandet har desuden stemmeret.

* Der er cirka 175.000 valgsteder fordelt ud over landet. Valgstederne er åbne fra klokken 07-16 i det østlige Tyrkiet og fra 08-17 i den vestlige del af landet. Tyrkiet er to timer foran Danmark.

* Parlamentsmedlemmerne vælges i 85 valgkredse for en fireårig periode efter forholdstalsvalg-systemet, hvor der er proportionalitet mellem stemmeandelen og antallet af mandater.

* Det kræver mindst ti procent af stemmerne, for at et parti kan komme over spærregrænsen og ind i parlamentet med 550 pladser.

* Valgstedsmålinger er forbudt ved lov i Tyrkiet. Derfor forventes de første midlertidige resultater ikke at komme før klokken 20 dansk tid.

* Sikkerheden i forbindelse med valget er høj. Omkring 255.000 politibetjente og 130.000 gendarmer fra militærpolitiet er udkommanderet.

* Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, har sendt 29 valgobservatører til Tyrkiet. De skal overvåge, at valget forløber lovligt.

* 16 partier med i alt 8400 kandidater er opstillet til parlamentsvalget. Det forventes, at kun fire partier kommer over spærregrænsen.

* AKP med premierminister Ahmet Davutoglu i spidsen bliver med stor sikkerhed det største parti, som det har været ved alle valg siden 2002. Ved valget i juni fik det 40,9 procent af stemmerne.

* Det sekulære Republikanske Folkeparti (CHP), der er grundlagt af landsfaderen Mustafa Kemal Ataturk, står til at blive næststørst. Det fik 25 procent af stemmerne i juni. Tredjestørst ser det nationalistiske MHP-parti ud til blive.

* Partiet, som de fleste holder øje med søndag, er Folkets Demokratiske Part (HDP), der i juni blev den første kurdiske bevægelse til at komme i parlamentet. Med 13 procent af stemmerne var det nok til at sikre, at AKP ikke fik absolut flertal.

Kilde: Reuters

/ritzau/

 

Dagens Gossip