FAKTA: Værd at vide om IS som USA vil bombe

Skrevet af admin

08/08/2014

Dagens topnyheder

Den militante bevægelse Islamisk Stat har over de seneste måneder taget kontrol over store områder i Irak og Syrien. Den seneste uge har bevægelsen ifølge eget udsagn indtaget 15 byer i det nordlige Irak, og den nærmer sig nu det kurdiske selvstyreområde længst mod nord.

Islamisk Stats fremmarch har sendt titusindvis af irakere på flugt. USA's præsident Obama blåstemplede natten til fredag begrænsede "målrettede" luftangreb mod Islamisk Stat.

* Islamisk Stat har siden weekenden taget kontrol med blandt andet byerne Sinjar og Bakhdida, der begge huser store etniske mindretal.

* Derudover har bevægelsen taget kontrol med et stort oliefelt samt Iraks største dæmning, Mosul-dæmningen, som de truer med at bruge til at oversvømme flere byer med.

* Islamisk Stat kaldte sig tidligere Isil (Den Islamiske Stat i Irak og Levanten), men har nu udråbt et kalifat, og har derfor ændret sit navn.

* Sunnimuslimske Isil var tidligere en del af terrornetværket al-Qaeda i Irak.

* Al-Qaeda har erklæret, at Isil ikke er en del af al-Qaeda, der beskylder gruppen for at være for voldelig og for at bestå af "frafaldne" eller "hedninge".

* Isil ledes af Abu Bakr al-Baghdadi. Han nævnes i forbindelse med udnævnelsen af kalifatet som "kaliffen" og "leder af muslimer, hvor end de er".

* Gruppen kæmper for at oprette en sunnimuslimsk stat efter de fundamentalistiske Isil-forskrifter i en del af Irak og Syrien.

/ritzau/