FAKTA: Vejen fra asylansøgning til jobansøgning

Kommunernes Landsforening (KL) foreslår, at en flygtning bosættes i en kommune, hvor vedkommendes kompetencer efterspørges. Det kræver, at man hurtigere får afklaret, hvad flygtningene har med sig af uddannelse- og joberfaring.

Sådan fungerer processen i dag:

* Når en asylansøger får opholdstilladelse (asyl, humanitært ophold eller ophold af ganske særlige grunde), visiterer Udlændingestyrelsen til en kommune, hvor personen skal bo.

* I dag sker afklaringen af kompetencer først, når en kommune overtager integrationsansvaret, efter der er tildelt asyl.

* Flygtninge er omfattet af et treårigt integrationsprogram. Det betyder, at kommunen skal sørge for en bolig, adgang til sprogskole, jobcenter og aktivering. I den periode udbetaler kommunen integrationsydelse.

* Sidste år gennemgik Rigsrevisionen 66 boligplaceringer af flygtninge. Kun i ét tilfælde var der taget højde for at matche kommunens ønske om en bestemt uddannelsesbaggrund med flygtningens kompetencer.

* Kommunerne sender cirka 88 ud af 100 flygtninge uden om virksomhederne og ind i diverse kurser, viser en analyse fra fagforeningen 3F. Omkring ti procent kommer i virksomhedspraktik, mens kun to procent kommer i job med løntilskud.

Kilder: Berlingske, Ugebrevet A4, finans.dk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip