FAKTA: Verdens sikkerhed drøftes hvert år i München

* Sikkerhedskonferencen i München har en lang tradition bag sig og er i dag en af de vigtigste konferencer for sikkerhedspolitik i verden.

* Hvert år kommer højtstående politikere og militærfolk fra hele verden til hotellet Bayerischer Hof for at deltage i debatter om aktuelle og fremtidige sikkerhedsspørgsmål.

* Konferencen, der i denne weekend afholdes for 51. gang med flere end 400 deltagere, blev etableret i 1963 som Internationale Wehrkunde Begegnung.

* Den betegnes som et arrangement, man ikke må gå glip af, når spørgsmålet falder på global sikkerhedspolitik.

* I begyndelsen var temaet sikkerhedstrusler i det euroatlantiske område.

* Senere udvidedes konferencen til at omfatte nye emner og andre regioner.

* Sikkerhedskonferencen har ofte trukket store overskrifter verden over:

I februar 2003 kom den daværende tyske udenrigsminister, Joschka Fischer, under en paneldebat op at skændes med den daværende amerikanske forsvarsminister, Donald Rumsfeld, om udsigterne til krig i Irak.

Rumsfeld beskyldte krigsmodstanderne Tyskland og Frankrig for at have svækket det transatlantiske fællesskab og advarede nok engang om, at den irakiske diktator Saddam Husseins ifølge amerikanske efterretninger lå inde med masseødelæggelsesvåben.

Det fik en ophidset Fischer til at udbryde: - Undskyld, men jeg er ikke overbevist.

Og i 2007 vakte den russiske præsident, Vladimir Putin, stor opsigt ved under sin debut i München i hårde vendinger at advare om en ny kold krig.

Præsidenten lagde humoristisk ud ved at udtrykke bekymring for, om der mon ville blive slukket for mikrofonen, når han uden at tage diplomatiske hensyn ville fortælle, hvad han virkelig mente om den internationale sikkerhedssituation.

Herefter beskyldte Putin USA for at ville opnå et verdensherredømme uden demokratisk tilsnit, han kaldte Natos østudvidelse en provokation og advarede om, at Rusland havde våben, der ville kunne tilintetgøre et amerikansk raketskjold i Østeuropa.

- Alle i Vesten er klar til at belære Rusland om demokrati, men selv er man ikke rede til at lære, tordnede han.

* De dominerende emner i år er konflikten i Ukraine og truslen fra jihadisterne i Islamisk Stat samt udviklingen og flygtningekriserne i Mellemøsten, Irans atomprogram, cyberterrorisme og ebola.

Kilde: securityconference.de

/ritzau/

 

Dagens Gossip