Falske topchefer narrer millioner fra danske virksomheder

Skrevet af admin

12/04/2016

Dagens topnyheder

En international topchef, ringer til regnskabsmedarbejderne i den danske afdeling og beder dem overføre millioner til opkøb af en virksomhed. Handlen er fortrolig, og pengene skal overføres hurtigt.

På den måde er to danske virksomheder blevet franarret millioner af falske topchefer, skriver Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) i en pressemeddelelse, hvor der advares mod såkaldt CEO Fraud.

- De stresser regnskabsmedarbejderen med korte deadlines, og de gør meget ud af at skærme svindlen ved at sige, at det er meget fortroligt, og at ingen må kende til opkøbet, skriver fungerende politiinspektør Thomas Anderskov Riis.

De to virksomheder, der er danske afdelinger af internationale virksomheder, er blevet franarret henholdsvis 40 og 100 millioner kroner. I sidste uge fik politiet endnu en sag med tråde til en dansk virksomhed.

- CEO Fraud er et kæmpe problem internationalt, og derfor advarer vi nu danske virksomheder. For svindlerne vil sikkert forsøge sig hos andre danske virksomheder, skriver Thomas Anderskov Riis.

Politiet anbefaler, at virksomheder tjekker anmodninger om pengeoverførsler for fejl som stavefejl i virksomhedsnavn og adresser.

De kriminelle er ofte lige begyndt med deres svindelnummer, og en søgning på nettet kan afsløre, at der er ugler i mosen. Hvis pengene er blevet sendt af sted, er det muligt at tilbagekalde dem.

- Det har man haft held med i den ene sag. Men virksomheden skal handle meget hurtigt, for svindlerne skynder sig at videreføre pengene til andre konti, og så bliver det vanskeligt at spore dem, skriver Thomas Anderskov Riis.

Internationalt er CEO Fraud et stort problem. I Frankrig er virksomhedernes samlede tab i 700 sager opgjort til næsten 3,7 milliarder kroner.

/ritzau/