Familiedrømmen er knust for 400 adoptionsansøgere

Konsekvenserne kan blive meget alvorlige for de omkring 400 ansøgere, der står på venteliste til adoption hos AC Børnehjælp, efter organisationen midlertidigt har mistet sin ret til at formidle adoptioner, lyder det fra foreningen Adoption og Samfund.

- Hvis det er korrekt, så er det en dybt ulykkelig situation, siger formanden for Adoption og Samfund, Jens Damkjær, til Ritzau.

- Det er ulykkeligt for de mange familier på ventelisten, som har betalt rigtig mange penge, og som har mange forventninger til at blive en børnefamilie. Den drøm er jo lige i øjeblikket totalt knust, siger formanden.

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) suspenderer adoptionsbureauet AC Børnehjælps ret til at formidle adoption. Det sker efter omfattende rod i økonomien hos organisationen.

For ansøgerne på ventelisten kan det få konsekvenser ikke bare for familiedrømmen, men også økonomiske konsekvenser. Ansøgerne er nemlig ikke garanteret, at de kan få de penge tilbage, de allerede har betalt i gebyrer.

- Vi ved, at nogle familier må låne penge for at gennemføre en adoption, som løber op i mere end 200.000 kroner, siger Jens Damkjær.

- Der kan være familier, som allerede har betalt 100.000 kroner eller mere, og de kan være i en situation, hvor deres økonomi ikke kan bære at sætte endnu en adoption i værk og dermed få den familie, de har drømt om, siger han.

AC Børnehjælp fik i en tilsynsrapport fra 2013 skarpe anmærkninger fra Ankestyrelsen for at have rod i økonomien.

Eksempelvis fremgik det, at bureauet gennem syv måneder i 2012 slet ikke bogførte sine udgifter. Det kaldte Ankestyrelsen "yderst kritisabelt, helt uacceptabelt og i strid med almindelige gældende principper for forsvarlig økonomistyring".

/ritzau/

 

Dagens Gossip