Familiefar i afpresningssag: Jeg var lokkedue

Politiet og en familiefar lagde i fællesskab en fælde for en 39-årig polsk håndværker, som fredag sidder på anklagebænken ved Retten i Roskilde tiltalt for grov afpresning af en familie i Solrød og en entreprenør.

Håndværkeren havde ifølge anklageskriftet truet og afpresset familien i to uger omkring nytår, og 10. januar skulle faren og den 39-årige polak mødes ved Solrød Centret.

- Jeg skulle være lokkedue i et møde med ham, fordi politiet ikke ved, hvor han bor, eller hvor han er. Og der får de ham så anholdt, siger den 50-årige familiefar iført blåt jakkesæt, hvid skjorte og sorte briller.

Omkring nytår sidste år skrev den 39-årige ifølge anklageskriftet i breve og sms'er en række trusler til familien i Solrød, så de ville komme til at betale op mod en million kroner.

På ubehjælpeligt engelsk blev familie truet med ordene: "after termin we fix contrakt for shot your fucken stupe head" og "sometimes bombs kill som familie".

- Han lever i en film og bevæger sig i en verden, som vi andre slet ikke er en del af. Han var på vej ud af en tangent, som slet ikke var en del af aftalen, sagde faren til tre børn under 10 år.

Sagen startede, da renoveringsarbejde på familiens hus gik i stå på grund af "fejl og mangler" ifølge familiefaren.

En polsk håndværker, den 39-årige mand, tilbød ifølge senioranklager Thomas Brædder fra Midt- og Vestsjællands Politi at hjælpe med at få oplysninger om arbejdet fra entreprenøren.

Den 39-årige mand gik i gang med at fikse uenigheden mellem familien og entreprenøren, men han brugte ifølge anklagen lidt for grove metoder i sit arbejde.

I en uge i sommeren 2013 afpressede den 39-årige mand ifølge anklageskriftet entreprenøren i telefonen eller over mail med trusler om vold, hærværk og frihedsberøvelse for at få udbetalt 100.000 kroner.

Den 39-årige rettede derfor ifølge anklager Thomas Brædder sin opmærksomhed mod den familie, som han ville hjælpe til at begynde med.

Håndværkeren nægter sig skyldig i afpresning, men han erkender dog at have haft en stor køkkenkniv med en klinge på 24,5 centimeter med til mødet i Solrød Centret og at være i besiddelse af et falsk pas.

Anklagemyndigheden kræver den 39-årige mand udvist fra landet. Der forventes dom i sagen senere fredag.

/ritzau/