Fangeudvekslet amerikansk soldat sigtes som desertør

Den amerikanske sergent Bowe Bergdahl, der efter flere års fangenskab i Afghanistan blev udvekslet med fem Taliban-krigere sidste år, er blevet sigtet for at have deserteret og for at have opført sig uacceptabelt i fjendens nærhed.

Det oplyser den amerikanske hær onsdag ifølge flere medier.

Bliver Bergdahl fundet skyldig, risikerer han igen at blive spærret inde - men denne gang for livstid, skriver The New York Times.

I første omgang skal det ved en høring i Fort Sam Houston i Texas afgøres, om sigtelserne skal opretholdes.

Derefter tager en militærdomstol stilling til, om Bergdahl skal stilles for en krigsret.

Bergdahl blev angiveligt taget til fange af terrornetværket Haqqani i 2009.

Men militærets anklagere mener, at Bergdahl forlod sin post for at slippe for farlig eller vigtig tjeneste, og det er grunden til sigtelserne.

Han blev frigivet i maj 2014 til gengæld for fem talibanere, der blev tilbageholdt på den amerikanske fangebase i Guantanamo.

Det vakte stor opsigt, da han vendte hjem til USA.

Præsident Barack Obamas nationale sikkerhedsrådgiver, Susan E. Rice, blev kritiseret, da hun sidste sommer roste Bergdahl for at have tjent sit land med "ære", samtidig med at tidligere soldaterkammerater på tv beskyldte Bergdahl for med vilje at have forladt basen og dermed udsat de soldater, som deltog i eftersøgningen af ham, for livsfare.

I sine fem år som fange forsøgte Bergdahl at flygte 12 gange, har han fortalt. Første flugtforsøg fandt sted bare få timer efter, at han blev taget til fange. Men forsøget mislykkedes, og han blev straffet med tæsk.

Cirka et år senere var han på fri fod i ni dage, men også det flugtforsøg gik galt. En gruppe Taliban-krigere fandt ham og sendte ham tilbage til bortførerne.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip