Fantastisk, ny opfindelse: Kunstigt hud giver føling i proteser

En gruppe koreanske og amerikanske forskere har designet et stof, der kan efterligne kvaliteterne ved ægte hud. Det elastiske stof, også kaldet polymer, udgøres af nogle sensorer af ultra tynde guld- og silikone-tråde, som er formet som spiraler.

- Hvis du har disse sensorer i en høj opløsning hen over fingeren, vil du få det samme slags følsomhed, som en normal hånd skaber i koordination med hjernen, siger Roozbeh Ghaffari, der er en af forskerne bag projektet, til technologyreview.com.

Forskerne har studeret normale hænders elasticitet og temperaturer, for at give stoffet de samme egenskaber. Og det har det.

Selvom opfindelsen, der blev publiceret i et videnskabeligt magasin i går, i sig selv er fantastisk, er der lang vej igen for forskerne. De ser gerne, at hud og proteser kan kobles til menneskers nervesystem, så folk med et handicap får den helt samme følelse, som mennesker med alle, velfungerende lemmer.

Problemet med huden er lige nu, at den er i stand til at føle tryk, varme og fugt, men altså ikke sende signalet til hjernen om, at noget eksempelvis er brandvarmt (og ikke bare varmt), og at en håndprotese derfor skal flyttes fra det. Uanset hvad, er den nye opfindelse et godt skridt på vejen mod at hjælpe mennesker med proteser til at få samme følelse i lemmerne, som andre har. 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip