Far og søn kan få historisk dom i sag om tvangsarbejde

Retten i Helsingør afsiger onsdag eftermiddag dom i en opsigtvækkende sag, hvor en 53-årig mand og hans 36-årige søn er tiltalt for at have huset og udnyttet ni rumænere til tvangsarbejde.

Retten skal tage stilling til, om udnyttelse af arbejdere under slavelignende forhold falder ind under straffelovens paragraf om menneskehandel. Den paragraf har hidtil været brugt om udnyttelse af prostituerede.

I en lignende sag tidligere i marts faldt anklagen til jorden. Der var ikke beviser nok mod en 34-årig mand, og desuden var anklageskriftet upræcist. Men anklagemyndigheden har anket afgørelsen til landsretten.

Derfor er der endnu ikke afsagt en dom, som sætter lighedstegn mellem straffelovens paragraf om menneskehandel og tvangsarbejde.

Den første af de i alt ni rumænere kom til Danmark i september 2006, hvor han efter eget udsagn fik 3000 euro - lidt over 22.000 kroner - for 10-12 timers dagligt renovationsarbejde i et halvt år.

Siden fulgte flere rumænere, der blev lovet arbejde i de tiltaltes rengøringsfirma mod en betaling på 2500 til 5000 kroner om måneden plus kost og logi.

Rumænerne har fortalt, at en typisk arbejdsdag var på 10-12 timer, men i nogle tilfælde op mod 20 timer. Derudover skulle de kun have fået tilbudt et måltid dagligt.

Rumænerne boede i garagen til de tiltaltes villa i Helsingør. I retten har flere af dem forklaret, at garagen var kold, ligesom der ikke var adgang til vand eller sanitetsforhold.

Summen af de ting har anklagemyndigheden betegnet som slavelignende forhold, og de to tiltalte er ud over menneskehandel til tvangsarbejde også tiltalt for åger - fordi de tjente stort på at udnytte rumænernes uvidenhed.

Anklagemyndigheden forlangte ved proceduren i sidste uge henholdsvis fire et halvt og fem års fængsel til far og søn.

Forsvarerne til de to tiltalte forlangte derimod frifindelse for både menneskehandel til tvangsarbejde og åger.

Samtidig henviste forsvareren for den 53-årige far til, at anklageskriftet i sagen ikke opfylder kravene i retsplejeloven. Dermed satser han på at få sin klient frikendt på samme måde, som da retten behandlede den anden sag om tvangsarbejde.

Den 36-årige søn er desuden tiltalt for bedrageri for samlet cirka 550.000 kroner - et forhold han har erkendt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip