Farveltale fra Karzai var et bittert udfald mod USA

Afghanistans afgående præsident, Hamid Karzai, gav i en tale tirsdag USA skylden for den langvarige borgerkrig i landet i en sidste kritik rettet mod Washington.

Karzai blev som præsident mere og mere uforsonlig og bitter i tonen over for USA, der hjalp ham til magten for 13 år siden. Hans afskedstale tirsdag kom flere dage før den tidligere finansminister Ashraf Ghani bliver indsat som landets næste præsident ved det første demokratiske magtskifte i Afghanistan.

Karzai bebrejder USA og nabolandet Pakistan for, at de fortsætter krigen mod Taliban, og han advarer den nye regeringer om, at den "må være ekstra forsigtig i relationerne til USA og Vesten."

- En af grundene til, at amerikanerne ikke ønskede fred, var, at de havde deres egen dagsorden og deres egne mål, hedder det i farveltalen fra Karzai, som ikke uddyber sine anklager yderligere. Men han har tidligere sagt, at fortsat vold er en undskyldning for, at amerikanerne kan fortsætte deres militære tilstedeværelse.

- I dag siger jeg igen, at krigen i Afghanistan ikke er vores krig. Den er blevet påtvunget os, og vi er ofre. Der kommer ingen fred, hvis USA og Pakistan ikke ønsker det, siger han.

Konflikten koster tusindvis af afghanere livet hvert år, og den har kostet over 2200 amerikanske og andre udenlandske soldater livet.

Karzai har især kritiseret USA hårdt for luftangreb, hvor civile er blevet ramt, hvilket er sket gentagne gange.

Magtskiftet sker i henhold til en aftale om magtdeling mellem Ghani og den tidligere udenrigsminister Abdullah Abdullah, som var Ghanis rival fra anden valgrunde i juni.

Aftalen mellem de to kandidater betyder en afslutning på måneders diskussion om omfattende valgsvindel, som sendte landet ud i en politisk krise.

Karzai, der kom til magten i 2001 efter fjernelsen af Talibans regime, træder tilbage i næste uge. Forholdet mellem ham og Washington faldt til et nulpunkt sidste år, da han ikke ville underskrive en sikkerhedsaftale, som tillod en del amerikanske soldater at blive i Afghanistan efter udgangen af dette år på en støttemission.

Hans efterfølger ventes at underskrive aftalen kort efter sin tiltræden.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip