Fastlåst situation i Genève om politisk overgang

De syriske fredsforhandlinger i Genève var fastlåst efter et møde mandag, hvor parterne skulle til at begynde at tale om et overgangsstyre.

- En principerklæring, som den syriske regering har fremlagt ved fredskonferencen i Genève, indeholder intet om hovedformålet med forhandlingerne, siger oppositionen, som henviser til, at regeringen ikke nævner et overgangsstyre med en eneste ord.

Kilder fra begge sider siger, at forhandlingerne er afbrudt uden fremskridt.

Oppositionen forkaster principerklæringen, og FN-s mægler, Lakhdar Brahimi, afsluttede mødet.

FN opfordrer samtidig den syriske regering til at tillade, at nødhjælpskolonner får adgang til den gamle bydel i den belejrede by Homs, hvor civile sulter.

Det står på forhånd klar, at Syrien-fredskonferencen i Genève ville gå ind i en mere intensiv fase mandag, når forhandlingerne kom til at dreje sig mere om politiske spørgsmål og oppositionens krav om, at præsident Bashar al-Assad ikke skal have nogen rolle i et overgangsstyre.

Regimet havde på forhånd udelukket enhver diskussion om, at Assad skal gå af, og de første to dage med direkte forhandlinger i weekenden havde fokus på humanitær hjælp og en fangeudveksling.

Ved søndagens forhandlinger sagde oppositionen, at den har en liste med navne på 47.000 mennesker, som skal være fanger hos regimet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip