FBI: Vi har identificeret Islamisk Stats bøddel

USA mener nu at vide, hvem den maskerede, hætteklædte mand er, som på to forskellige videoer fra Islamisk Stat (IS) halshugger to bortførte amerikanske journalister.

FBI's direktør, James Comey, siger, at man efter al sandsynlighed har identificeret den militante fra IS, men tilbageholder navnet.

Det var en mand med tydelig britisk accent, som foran rullende videokameraer først dræbte James Foley og siden Steven Sotloff, begge freelancejournalister, der var blevet bortført af IS i Syrien.

Drabsvideoerne blev henholdsvis offentliggjort 19. august og 2. september, og bøddelen har siden også dræbt det britiske gidsel David Haines.

Comey ville ikke bekræfte eller afvise rapporterne om, at manden er britisk.

Ifølge det britiske efterretningsvæsen er manden, der halshuggede de tre gidsler foran et videokamera, en tidligere rapper, som forlod sin familie sidste år.

Kilder i den britiske regering har tidligere bekræftet, at efterretningstjenesterne MI5 og MI6 måske har identificeret drabsmanden, der går under navnet Jihad John. Der en stærk mistanke om, at det drejer sig om den 23-årige tidligere rapper Abdel-Majed Abdel Bary.

Comey siger, at en anden video fra Islamisk Stat vækker bekymring i USA, da der optræder en mand med en nordamerikansk accent på en rekrutteringsvideo med titlen "Krigens Flammer." I optagelserne optræder en maskeret militant i en form for kampuniform.

- Det er noget, vi har meget fokus på lige nu, siger Comey.

Ifølge FBI er der godt og vel en halv snes amerikanere, som man ved, kæmper i Syrien sammen med ekstremister, mens et langt større antal er vendt hjem til USA fra regionen.

- Nogle af de udenlandske krigere, som er endt hjem fra Syrien, er blevet anholdt eller er under overvågning, siger Comey.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip